Prima amintire a premierului Adrian Nastase din copilarie o reprezinta un stup de albine. Pe Nastase l-a atras la albine rigurozitatea. Asa isi incepe liderul PSD cartea "Adrian Nastase - de la Karl Marx la Coca-Cola", dialog deschis cu Alin Teodorescu, lansata ieri in la Facultatea "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti.

Volumul prezinta, sub forma unor dialoguri, evolutia lui Adrian Nastase de la copilaria petrecuta in Colentina, anii studentiei si pana la cariera politica de dupa 1989. Lucrarea trateaza si relatia sa cu o serie de personalitati ale vietii publice din ultimele doua decenii, printre care se Ion Iliescu, Petre Roman, Theodor Stolojan sau Corneliu Coposu.

Interesant este ca in carte, care cuprinde o serie de poze cu oameni de stat, politicieni, cu familia, Nastase apare langa Papa Ioan Paul al II-lea, dar nu alaturi de vreo inalta fata bisericeasca a Bisericii Ortodoxe Romane. Busuiocul a fost dres prin prezenta la manifestare a Inalt Prea Sfantului Teodosie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care a acceptat invitatia.

La eveniment au mai luat parte studenti, profesori, ministrii Alexandru Farcas, Vasile Puscas, Eugen Bejinariu, Mihai Tanasescu, consilierul prezidential Rodica Stanoiu, Ecaterina Andronescu, presedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu, membri ai PSD si Ion Iliescu, presedintele tarii.

Primul vorbitor, rectorul Momcilo Buburici a atras atentia de la inceput ca cei prezenti in aula nu asista la un eveniment electoral, ci la unul de cultura. Apoi a povestit ca este prieten vechi al lui Adrian, chiar daca e o mare diferenta de varsta intre ei si cum l-a vizitat pe acesta, pe vremuri, "in garsoniera modesta din Dorobanti, care era plina de carti si unde era un magnetofon".

Urmatorul vorbitor, Alin Teodorescu, ministru cancelar, a prezentat in cateva cuvinte realizarile Guvernului Nastase, apoi a tinut sa marcheze rezistenta lui Ion Iliescu de-a lungul istoriei.

"Acest domn Ion Iliescu este singurul politician european dupa 1945 care a supravietuit functiei", a declarat Teodorescu, care apoi a facut o cronologie a destinelor conducatorilor Romaniei, pornind de la Alexandru Ioan Cuza. A ajuns la "Titulescu care a fost impuscat, Gheorghe Gheorghiu Dej, mort in functie, Nicolae Ceausescu, impuscat... Se pare ca exista o peridiocitate...

", nu si-a dus fraza pana la capat, care ar fi trebuit sa se termine, logic, cu "Iliescu, mort in functie", dar si-a inghitit cuvintele in timp ce sala a ras, alaturi de Ion Iliescu.

De la ideologie la "consumerism"

Nastase a precizat ca "nu este atat de rau precum scriu ziarele, dar nici atat de bun precum s-a spus aici".

El a explicat ca includerea in titlu a numelui filosofului german si a celebrei bauturi racoritoare americane invoca cel mai bine trecerea brutala, dupa 1989, de la o anumita doctrina si ideologie de valori la consumerismul (?) marcat printr-un produs care semnifica procesul globalizarii". Si Nastase a vorbit despre Iliescu, subliniind faptul ca sub conducerea sa tara a ramas unita.

Venit la microfon cu un elan cu care era sa darame pupitrul, Iliescu a marturisit ca a citit cartea lui Nastase in cursul serii de luni. El si-a amintit ca volumul sau ("Marele soc de la finele unui secol scurt") l-a trimis unui bun prieten pentru a-i da o sugestie pentru titlu si acesta i-a replicat a doua zi: "Imi esti dator o noapte". Iliescu a citit inca cartea lui Nastase intr-o seara.

"Aceasta lucrare este importanta pentru a se fixa adevarul istoric intr-un cadru cat mai complet", a subliniat Ion Iliescu, care apoi a tinut o pledoarie insufletita impotriva decalajelor dintre bogati si saraci.

Intrebat daca a obtinut acordul companiei Coca-Cola pentru a-i folosi numele in titlu, Nastase a precizat ca a discutat pe aceasta tema cu Alin Teodorescu si ca acesta i-a explicat ca denumirea respectiva poate fi utilizata daca este vorba despre o formula devenita generica.

"Sunt convins ca, in acest fel, le fac publicitate si nu au motive sa se supere", a adaugat premierul, care a subliniat ca el bea vin.