Presedintele reales al SUA, George W. Bush, va profita de un nou mandat la Casa Alba pentru a opera citeva modificari in echipa sa guvernamentala si a-si asigura continuitatea politicii interne si mai ales externe, potrivit AFP.

Principalele nume care ar putea sa nu se mai regaseasca in urmatorii patru ani in echipa administratiei Bush sint secretarul de stat Colin Powell si consilierul pe probleme de securitate nationala Condoleezza Rice, estimeaza analistii internationali.

Powell, in virsta de 67 de ani, s-a vazut nevoit sa raspunda in mai multe ocazii unor zvonuri care faceau referire la posibilitatea ca el sa-si abandoneze postul din cauza unor neintelegeri cu presedintele Bush si cu asa-numitii “ulii” ai politicii externe ai administratiei republicane.

Un scenariu ar putea fi ca Powell sa ramina in functie pina la finalizarea alegerilor din Irak, adica pina in februarie 2005, analistii apreciind ca ar fi mai logic ca plecarea lui Powell sa se produca dupa scrutinul irakian, si nu inaintea acestuia, ca de pilda la inceperea efectiva a celui de-al doilea mandat al administratiei Bush, pe 20 ianuarie.

Primele “pariuri” cu privire la posibilele schimbari in guvern indica faptul ca succesorul lui Powell ar putea fi fostul senator de Missouri, actualul ambasador al SUA la ONU, John Danforth.

Crestin conservator, diplomatul in virsta de 68 de ani, Danforth este considerat a fi capabil sa pastreze o linie moderata in politica executivului, esentiala pentru a apropia din nou administratia Bush de partenerii internationali ai SUA, dupa tensiunile provocate de razboiul din Irak.

Expertii iau in considerare si posibilitatea destul de vaga a unor schimbari la Pentagon, neexcluzind posibilitatea ca actualul ministru al apararii, Donald Rumsfeld, sa fie inlocuit de consilierul pe probleme de securitate nationala. Condoleezza Rice. Daca aceasta “prognoza” se va implini, Rice ar deveni prima femeie din istoria SUA care va conduce Ministerul Apararii.

Posibilii ei inlocuitori in functia de consilier pe probleme de securitate nationala ar putea fi actualul ei adjunct, Stephen Hadley, sau fostul ambasador al SUA in India, Robert Blackwill. Rice, in virsta de 49 de ani, al carei nume a fost speculat intr-o vreme si pentru a-l inlocui pe Powell, a declarat insa ca isi doreste sa revina la o cariera universitara.

In planul politicii interne, se estimeaza ca John Scott, secretarul Trezoreriei, isi va pastra postul, in conditiile in care prioritatea lui Bush in cel de-al doilea mandat este consolidarea reducerii impozitelor si reformarea codului fiscal.

Ministrul justitiei, John Ashcroft, se afla pe lista oficialilor care vor parasi departamentul de stat, inlocuitorul sau urmind a fi Tom Ridge, actualul responsabil al ministerului securitatii interne sau Rudolph Giuliani, primar al New-Yorkului. Giuliani ar putea in aceeasi masura sa-l inlocuiasca pe Ridge, daca acesta ar accepta portofoliul Justitiei.

S-au intors la lucru

Dupa ce si-a asigurat inca un mandat la Casa Alba, presedintele republican George W. Bush se pregateste sa-i cheme pe cei 55 de milioane de americani care au votat marti impotriva lui sa i se alature pentru a duce la indeplinire o agenda ambitioasa pentru urmatorii patru ani, potrivit Associated Press.

Presedintele reales, care a convocat ieri prima sa sedinta de cabinet din ultimele trei luni, s-a angajat in discursul de victorie sa continue lupta impotriva terorismului si sa sustina instalarea de democratii stabile in Irak si Afganistan, iar pe plan intern sa simplifice Codul fiscal, sa ridice standardele invatamintului public si sa sprijine “cele mai profunde valori ale familiei si

credintei”.