Potrivit declaratiilor reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), din cele 34.355 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de dolari) recuperate prin executare silita la bugetul general consolidat in primele noua luni ale anului, 26.809 miliarde de lei au fost realizate dupa comunicarea somatiilor de plata.

Numarul acestor instiintari a crescut, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu aproape 80%, ajungand la 1,35 milioane.

In primele noua luni ale anului, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inaintat peste 818.446 de titluri executorii, in crestere cu 76% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, potrivit presedintelui ANAF, Neculae Plaiasu, institutia a trimis debitorilor peste 1,35 milioane de somatii, "care au generat o crestere a civismului fiscal determinat de platile efectuate de catre acestia, ca urmare a inceperii procedurii de executare silita.

S-a inregistrat astfel, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2003, o crestere de peste 79% a platilor efectuate de datornici".

Sume mici din poprirea conturilor bancare

Astfel, potrivit ANAF, din cele 34.355 miliarde de lei recuperate ca urmare a aplicarii procedurii de executare silita, 5.714 miliarde lei au fost realizate prin poprirea asupra disponibilitatilor din conturile bancare ale datornicilor, iar 742 miliarde lei, prin poprirea pe venituri.

In acelasi timp, din valorificarea bunurilor imobile sechestrate au fost recuperate peste 812 miliarde de lei, in timp ce din vanzarea bunurilor mobile s-au recuperat 276,7 miliarde lei. Si in cazul bugetului de stat, unde veniturile recuperate de la datornici au fost de 26.451 miliarde lei, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, 20.

591 miliarde au fost incasate dupa comunicarea somatiilor, potrivit ANAF. Din valorificarea bunurilor mobile sechestrate s-au incasat 230 miliarde lei, in timp ce din bunurile imobile, 682,1 miliarde lei. De la marii datornici, prin executari silite, au fost recuperate creante fiscale de peste 10.812 miliarde de lei.

Prin aplicarea procedurii de executare silita au fost recuperate si o parte din datoriile la bugetul asigurarilor sociale de stat - 5.271 miliarde lei, in timp ce la bugetul asigurarilor sociale de somaj, peste 716 miliarde lei. La bugetul asigurarilor sociale de sanatate au fost realizate, prin aplicarea procedurii de executare silita, 1.876,5 miliarde lei.

Ce se poate vinde la licitatii

Practic, pot fi oferite la vanzare, in scopul recuperarii creantelor, toate bunurile care pot fi valorificate in conditiile legii. De exemplu, in Vaslui, Fiscul va scoate la licitatie activele unor societati comerciale cu datorii la bugetul consolidat al statului.

Astfel, Administratia Finantelor Publice va organiza spre finele acestei luni o serie de licitatii, in cadrul carora vor fi scoase la vanzare un apartament cu trei camere, doua autoturisme, o masina de imbuteliat lapte, 20 de pluguri, o presa de ulei si grape cu discuri, camion pentru transport lemne, doua autoutilitare Roman si Renault, un teren intravilan si unul extravilan.