O premiera absoluta s-a inregistrat in Romania la 16 octombrie 2004. Prin decizie judecatoreasca, a fost infiintat Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare. Este prima organizatie sindicala din istoria sistemului de aparare si ordine publica din tara noastra.

Proaspetii sindicalisti s-au lansat deja in acuzatii la adresa autoritatilor din cauza ca penitenciarele nu au bani pentru mancarea detinutilor si utilitati.

Liderul sindicatului gardienilor din penitenciarele romanesti este inspectorul-sef principal George Vasilescu. Vechiul lui grad era de colonel, pana cand Administratia Nationala a Penitenciarelor s-a demilitarizat, iar angajatii de aici au devenit functionari publici cu caracter special. Ei si-au putut face sindicat tocmai datorita prevederilor Legii nr. 293/2004 a functionarilor publici.

George Vasilescu face parte acum din Directia Siguranta Detinere si Regim Penitenciar a sistemului in cauza, dar, in trecut, a fost directorul adjunct al Penitenciarului Rahova.

Noul sindicat are deja 6.000 de membri, din totalul celor 11.500 de oameni care lucreaza in sistemul penitenciar romanesc. Trebuie notat aici ca in tara noastra functioneaza la aceasta ora 45 de penitenciare in care sunt incarcerati 34.000 de detinuti. Organizatia gardienilor s-a afiliat la Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania.

Sunt desculti

Sobru, militaros, chiar daca era imbracat in civil, atent in alegerea cuvintelor, inspectorul-sef George Vasilescu a descris in cifre seci situatia sistemului penitenicar romanesc. Aici exista in momentul de fata o datorie de peste 200 de miliarde de lei la plata apei calde, caldurii, luminii electrice si la mancarea pentru detinuti.

In plus, gardienii n-au primit, de doi ani incoace, haine noi si nici bani de haine, fiind vorba de o restanta care se ridica la totalul de 250 de miliarde de lei. Bugetul sistemului penitenciar pe 2005 nu satisface decat in proportie de 41% necesitatile materiale din acest domeniu. Salariul unui gardian este acum de cel mult noua milioane de lei.

"Sindicatul nostru va apara drepturile salariatilor din penitenciare. Autoritatile trebuie sa inteleaga ca lipsurile materiale pot genera nemultumiri in randul detinutilor. Iar o astfel de situatie trebuie bine gestionata de gardieni. Noi vrem sa avem un dialog civilizat cu autoritatile statului, pentru rezolvarea acestor probleme", a spus liderul sindical.

Vor sa negocieze

Despre eventualele proteste ale gardienilor nemultumiti de statutul lor, aici lucrurile sunt destul de "cetoase". Nu se stie daca ei pot face greva.

Legea nu se refera precis la modul in care gardienii pot protesta. Dar liderul lor sindical a tinut sa asigure opinia publica de faptul ca oricat de nemultumiti ar fi, gardienii nu-si vor parasi niciodata postul. "Penitenciarele romanesti sunt printre cele mai sigure din Europa. Avem cele mai putine evadari. Situatia va ramane asa si in continuare", a conchis inspectorul-sef.