Pentru a evita surprizele neplacute, cei care cumpara polite de asigurari ar trebui sa fie atenti la conditiile si clauzele inscrise, de multe ori, cu litere cat furnica si plasate, in general, in subsolul contractului de asigurare.

Astfel, de exemplu, posesorii de autovehicule trebuie sa stie ca, desi produsele de asigurare oferite de firmele de asigurari au, in multe cazuri, acelasi nume - de exemplu, asigurare CASCO -, produsele nu sunt identice, existand chiar diferente majore de la o companie la alta in ceea ce priveste riscurile acoperite si cele neacoperite de polita.

Astfel, posesorii de autovehicule vor parcurge cu mare atentie conditiile de asigurare inainte de a semna o polita de asigurare. Pe de alta parte, reprezentantii companiilor de asigurari atrag atentia asupra bonitatii asiguratorului. "Posesorii de autovehicule trebuie sa vada dincolo de pretul asigurarii, sa fie siguri ca asigurarea incheiata le ofera protectie reala.

In acest sens, asiguratii trebuie sa se informeze despre evolutia si stabilitatea societatilor de asigurare, sa se intereseze la service-urile partenere cu care lucreaza asiguratorii in legatura cu seriozitatea, promptitudinea si calitatea serviciilor oferite de asiguratori", ne-a declarat Razvan Pavel, directorul departamentului de asigurari auto din cadrul Allianz-Tiriac Asigurari.

Oferta de asigurare CASCO emisa de Allianz-Tiriac Asigurari poate acoperi, la cerere, toate riscurile, sau numai avariile accidentale, sau doar riscul de furt. La solicitarea clientului, acoperirea politei poate fi extinsa si in afara granitelor tarii. In cazul producerii unui eveniment asigurat de polita CASCO, procedura de despagubire presupune, in principiu, parcurgerea mai multor etape.

Prima consta in efectuarea constatarii de dauna de catre personalul specializat al societatii, in cazul Allianz-Tiriac. Despagubirea aferenta se plateste in maximum 15 zile lucratoare de la data completarii dosarului de dauna, lucru mentionat expres in conditiile de asigurare de unele companii.

In plus, in lupta pentru atragerea a cat mai multi clienti, unele societati de asigurari ofera si alte avantaje la cumpararea unei polite CASCO, printre care extinderea automata a acoperirii acestei polite in cazul conducerii autovehiculului de catre alte persoane decat asiguratul mentionat in polita de asigurare.

In ce priveste costul unei asigurari CASCO, in cazul autovehiculelor noi, achizitionate de la dealerii din Romania, suma asigurata este chiar valoarea de factura.

In cazul companiei Allianz-Tiriac, pentru autovehiculele cu vechime mai mare de un an, inclusiv, care nu au fost asigurate la Allianz-Tiriac din momentul cumpararii, suma asigurata se stabileste prin diminuarea valorii unui vehicul nou similar celui asigurat, cu un procent de uzura stabilit in functie de vechimea respectivului vehicul.

Valoarea de nou se stabileste in baza unor cataloage de preturi specializate. Tariful de prima este cuprins, in principiu, undeva in intervalul 2%-7%. De exemplu, la Allianz-Tiriac, pentru o Dacie cu o vechime de trei ani, prima este de 120-150 dolari pe an, in functie de mai multi factori. In cazul unui autoturism de provenienta straina - cu o vechime de sase ani, pentru o suma asigurata de 6.

000 dolari - valoarea primei anuale este de 300-350 dolari. La randul sau, compania Asirom acorda despagubiri si pentru ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule sau cu orice alte corpuri mobile sau imobile, dar si pentru zgarieri accidentale, caderi in prapastie, cadere pe autovehicul a unor corpuri - copaci, blocuri de gheata sau zapada, bolovani etc., derapari sau rasturnari.

In plus, oferta Asirom include printre riscurile acoperite de CASCO si incendiu, explozie, trasnet, ploaie torentiala, grindina, inundatie, furtuna, uragan, cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren. Asirom acorda despagubiri si pentru cheltuielile de transport al autovehiculului la atelierul de reparatii, cel mai apropiat de locul accidentului.

La ce trebuie sa fim atenti:

* Atentie la clauzele din subsolul contractului, inscrise, de obicei, cu litere cat furnica!

* Exista diferente majore de la o companie de asigurari la alta in ce priveste riscurile acoperite si cele neacoperite, desi produsele de asigurare oferite de firmele de asigurari au, in multe cazuri, acelasi nume - de exemplu CASCO

* Asiguratii trebuie sa se intereseze la service-urile partenere cu care lucreaza asiguratorii in legatura cu seriozitatea, promptitudinea si calitatea serviciilor oferite de asiguratori