Mai mult de 5.000 de salariati de la companiile miniere vor fi concediati anul viitor. Decizia a fost luata de cabinetul Nastase, in ultimele zile de guvernare, si va afecta mineri de la noua exploatari de carbune si metalifere. Acest val de disponibilizari i-a luat prin surprindere pe liderii minerilor, care spun ca planurile pe 2005 nu includeau disponibilizari.

Totusi, Marin Condescu, liderul ortacilor din Oltenia, afirma ca, daca se va ajunge la disponibilizari, prima conditie pusa va fi crearea unor alternative economice, a unor locuri de munca, si nu cuantumul salariilor compensatorii.

O hotarire de guvern aprobata la inceputul acestei luni stabileste ca, in 2005, din sectorul miner vor fi concediati 5.134 de angajati.

Cei mai multi ortaci care vor pleca provin de la Remin Baia Mare, Compania Huilei Petrosani si Minvest Deva, iar cei mai putini de la Minbucovina Vatra Dornei.

Minerii spun ca nu stiu nimic

Marin Condescu, liderul minerilor din Compania Lignitului, s-a declarat surprins de hotarirea luata. “Nu a negociat nimeni cu noi, nici cei de la Ministerul Economiei, nici administratiile companiilor.

Este o razbunare politica, probabil, in conditiile in care hotarirea a fost aprobata inainte de turul doi al alegerilor la presedintie, iar minerii anuntasera deja cu cine vor vota”, ne-a spus ieri Marin Condescu.

El a adaugat ca bugetele de venituri si cheltuieli, discutate pentru 2005, nu iau in calcul concedieri colective si nici contractele colective de munca nu prevad eventuale compensatii banesti. “Asteptam sa se formeze noul guvern si sa incepem negocierile.

Daca in strategia viitorului executiv vom gasi propunerea de reducere a personalului din minerit, vom negocia conditiile in care vor pleca acesti oameni”, ne-a mai declarat Condescu.

Nu se stie cit vor fi compensatiile

Hotarirea stabileste acordarea de plati compensatorii pentru angajatii care-si pierd slujba in urma concedierii colective, in conformitate cu Ordonanta 8/2003. Actul normativ asigura disponibilizatilor plata de catre stat, prin Ministerul Muncii, a doua salarii medii nete pe economie si venituri de completare de 5,7 milioane lei pe luna pe o perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni.

Aceeasi ordonanta permite companiilor sa acorde, la rindul lor, salarii compensatorii, cuantumul acestora fiind stabilit in contractele colective de munca. Potrivit sindicalistilor, compensatiile banesti nu vor mai figura in capul listei de negocieri cu autoritatile.

Liderul minerilor a spus ca principala cerere in cazul in care se vor face disponibilizari va fi aceea de locuri de munca, prin alternative economice. Daca la ultima disponibilizare din minerit, minerii au primit la plecare, de la companii, 150 de milioane de lei net, pentru concedierile de anul viitor nu se poate discuta deocamdata nivelul compensatiilor, a mai declarat Marin Condescu.

Cu exceptia Companiei Lignitului, contractele colective de munca la companiile din minerit expira in ianuarie-februarie 2005.