"The Aviator", "Million Dollar Baby" şi "Sideways" se detaşeaza ca favorite din lotul filmelor cu ambiţii de Oscar, cu o luna inainte de anunţarea nominalizarilor şi doua luni inainte de gala de decernare.

Regizorul Martin Scorsese, care nu a obţinut inca Oscarul pentru cel mai bun film, a pornit ca favorit la ediţia din 2005, cu "The Aviator", un film despre excentricul miliardar american Howard Hughes. Filmul a inceput sa ruleze in cinematografele americane pe 25 decembrie, dupa ce avusese parte de cronici favorabile.

"Se pare ca Martin Scorsese se afla, in sfirşit, in capul listei de favoriţi la categoria cel mai bun film", spune specialistul Tom O'Neil, subliniind ca realizatorul unor filme de mare succes precum "Taxi Driver" sau seria "Naşul" a fost ignorat pina acum de Academie.

"The Aviator", cu Leonardo di Caprio in rolul principal, are şase nominalizari la Globurile de Aur, printre care acelea pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun actor. Decernarea Globurilor de Aur, considerata o avanpremiera a Oscarurilor, va avea loc pe 16 ianuarie, cu o saptamina inainte de anunţarea nominalizarilor pentru premiile Academiei, pe 24 ianuarie.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 27 februarie.

Scorsese are insa concurenţa serioasa din partea altor doua filme: "Million Dollar Baby", cea mai recenta producţie semnata de Clint Eastwood, şi "Sideways" un road-movie cu buget mic, realizat de Alexander Payne.

"Sideways", care urmareşte aventurile a doi prieteni ce se apropie de 40 de ani şi care decid sa plece intr-un tur al regiunilor viticole din California, a fost extrem de bine primit de critica şi apreciat de publicul american.

"Million Dollar Baby", o poveste de dragoste platonica tragica dintre o jucatoare de box şi un antrenor cu 30 de ani mai in virsta decit ea, este privit de asemenea ca favorit la categoria cel mai bun film şi cea mai buna actriţa (Hillary Swank).

"Poziţia lui Clint, unul dintre preferaţii Academiei Americane de Film, ii va inmulţi şansele de a primi unul sau mai multe premii", estimeaza O'Neil.

In afara acestui trio de favoriţi, presa mai acorda şanse filmelor "Finding Neverland", "Kinsey" şi "Closer".

Jamie Foxx este citat adesea ca favorit la Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru felul cum a jucat rolul lui Ray Charles in "Ray". Foxx are concurenţa serioasa din partea lui Don Cheadle ("Hotel Rwanda"), Paul Giamatti ("Sideways"), Liam Neeson ("Kinsey") şi DiCaprio ("The Aviator").

La categoria cea mai buna actriţa, lupta se va da intre Hillary Swank, Annette Bening ("Being Julia") şi Imelda Staunton ("Vera Drake").