Adrian Nastase, Rodica Stanoiu, Florin Georgescu, Serban Mihailescu si Octav Cozmanca se regasesc in plingerea facuta la Parchetul General de 12 organizatii nonguvernamentale

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR- CH), Asociatia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica Romana si alte cinci asociatii din societatea civila au depus, pe 24 decembrie, o plingere la Parchetul General, cu privire la aspectele de

natura penala care rezulta din stenogramele secrete ale sedintelor PSD, publicate in premiera de “Evenimentul zilei”. In plingere apar numele unor personalitati PSD: Rodica Stanoiu, Florin Georgescu, Adrian Nastase, Serban Mihailescu si Octav Cozmanca.

Reprezentantii asociatiilor cer procurorilor cercetarea unor fosti si actuali demnitari PSD care, prin declaratiile facute, ar fi comis sau ar fi tolerat fapte de coruptie. Principalii demnitari vizati: Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei, presedintele Comisiei de Abuzuri din Senatul Romaniei, si Florin Georgescu, fost ministru al finantelor publice.

Numele fostului prim-ministru, Adrian Nastase, al lui Octav Cozmanca, fost ministru al administratiei publice locale, si al lui Serban Mihailescu, fost secretar general al guvernului, sint pomenite in contextul unor eventuale abuzuri cu privire la alocarea unor fonduri PHARE si SAPARD.

“Aspectele din stenograme la care ne referim in aceasta plingere dovedesc, intre altele, presiunile guvernului asupra justitiei si, in principal, asupra organelor de ancheta, amestecul politicienilor cu anchete penale, modalitatile ilegale de folosire a puterii politice si a functiei publice”, se arata in plingere.

Reprezentantii societatii civile arata ca ancheta ar fi trebuit demarata imediat dupa ce stenogramele au aparut in presa. Ei spun ca procurorii ar fi trebuit sa intrebe in mod oficial PSD daca le constesta sau nu, iar daca le-ar fi contestat sa prezinte imediat stenogramele sedintelor din datele respective, pentru a le compara cu acelea publicate in presa.

Oficialii Parchetului General spun insa ca nu stiu nimic despre aceasta plingere, motivind ca majoritatea personalului din Parchetul General are liber in aceasta perioada a anului. Ei ne-au mai declarat ca alte informatii ne pot oferi abia in ianuarie 2005.

Acuzatii la adresa lui Florin Georgescu

In plingerea asociatiilor civile se cere verificarea declaratiilor facute de Florin Georgescu, fostul ministru al finantelor, care, intr-o sedinta a Delegatiei Permanente a PSD, le-a cerut colegilor sa atraga atentia presedintelui Curtii de Conturi: “Sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile”.

De asemenea, semnatarii cer sa se verifice daca, in timpul guvernarii PSD, “au fost favorizate persoane care au comis infractiuni de natura economico-financiara si daca unii functionari din cadrul Curtii de Conturi au fost impiedicati sa sesizeze organele de urmarire penala in legatura cu infractiunile constatate in cadrul exercitarii atributiilor de serviciu”.

Rodica Stanoiu, “dirijorul dosarelor”

Declaratiile facute de senatoarea Rodica Stanoiu in ce priveste “dosarul Basescu” (n.r. - Dosarul Flota), de “a se da verde” dosarului de urmarire penala a principalului adversar politic al PSD la vremea aceea (n.r. - inainte de alegerile locale), i-au indignat pe reprezentantii societatii civile. Ei cer Parchetului General sa verifice conduita fostului ministru al justitiei.

“Ministrul justitiei afirma, potrivit stenogramei, ca a lasat “in stand-by”, adica deoparte, dosare penale “tari si importante” pentru ca in acele dosare sint implicate si persoane din PSD. Dosare lasate deoparte “ca sa vedem cum le lucram”.

Faptul de a ingreuna, intirzia sau zadarnici urmarirea penala, finalizarea unui dosar penal constituie infractiune, potrivit legii noastre penale”, se arata in sesizarea celor 11 asociatii reprezentante ale societatii civile.

“Abuzuri cu privire la alocarea fondurilor PHARE si SAPARD”

Asociatiile le cer procurorilor Parchetului General sa cerceteze problema abuzurilor in administrarea fondurilor comunitare si posibila implicare a unor presedinti de Consilii Judetene, membri ai PSD. “Din lectura fragmentelor din stenograme rezulta cel putin aparenta faptului ca domnii Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Serban Mihailescu cunosteau ca dl Cucu (n.r.

- fost presedinte al Consiliului Judetean Dimbovita) avea un “dosar consistent” intocmit pentru ca “toate contractele pe SAPARD, pe PHARE, pe nu stiu ce le-au luat firmele lui, ale sotiei”.

Problema arestarii sale era pusa in relatie directa de catre Adrian Nastase nu cu indeplinirea conditiilor legale, ci depindea de faptul daca acesta isi da sau nu demisa din functie, concluzia fiind ca dl Cucu va fi favorizat, adica va putea evita arestarea daca va demisiona”, se mai arata in plingerea penala.

Cele 11 asociatii considera ca Parchetul, in urma analizarii stenogramelor, are motive serioase pentru a efectua verificari si sub aspectul alocarii fondurilor PHARE si SAPARD.