Americanul e de vina

articol preluat din Evenimentul Zilei

Parchetul asteapta decizia Washingtonului pentru a sti daca ucigasul cintaretului va fi judecat in Romania sau in Statele Unite

Accidentul de circulatie soldat cu moartea lui Teo Peter, basistul trupei Compact, s-a produs din cauza ca functionarul diplomatic al Ambasadei SUA la Bucuresti, Christopher Van Goethen, nu a respectat semnificatia indicatorului “stop-oprire” si a intrat cu masina in taxiul in care se afla muzicianul.

Concluzia apartine Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti si a fost comunicata ieri de purtatorul de cuvint al institutiei, procurorul Marius Iacob. El a explicat ca aceasta concluzie se desprinde din expertiza tehnica a autoturismelor implicate in accident, realizata de un expert din cadrul Biroului de Expertize Tehnice de pe linga Tribunalul Bucuresti.

Potrivit aceleiasi expertize, Christopher Van Goethen circula cu 40 de kilometri la ora, iar taxiul avea o viteza de 43 de kilometri la ora. Marius Iacob a mai spus ca, in prezent, anchetatorii din Romania asteapta decizia autoritatilor de la Washington in privinta ridicarii imunitatii de jurisdictie a functionarului Ambasadei SUA.

El a adaugat ca, in cazul in care nu i se va ridica imunitatea, Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti va preda anchetatorilor americani dosarul intocmit in Romania, acestia din urma fiind cei in masura sa il trimita in judecata pe autorul tragicului accident.

Accidentul care a provocat moartea lui Teo Peter a avut loc pe 4 decembrie 2004, dimineata.

Functionarul diplomatic american Christopher Van Goethen, in virsta de 31 de ani, aflat la volanul unui autoturism marca Ford Expedition, proprietatea Ambasadei SUA, nu a respectat semnificatia indicatoarelor din intersectia bulevardului Dacia cu strada Polona, semafoarele functionind, la acea ora, pe culoarea galben intermitent.

Masina condusa de Van Goethen a intrat in coliziune cu taxiul in care se afla Teo Peter. Acesta a murit pe loc, iar soferul de taxi a fost ranit usor. Dupa efectuarea alcoolemiei, la care au fost supusi ambii conducatori auto, s-a constatat ca americanul avea 0,09 mg/l alcool pur in aerul expirat.

El a fost condus la Institutul National de Medicina Legala pentru recoltarea de probe biologice, insa a refuzat analiza, motivind ca nu se foloseste instrumentarul medical pus la dispozitie de ambasada. Ulterior, el a parasit Romania, fara ca oficialitatile de la noi sa cunoasca acest lucru, in prezent el fiind anchetat de autoritatile din Statele Unite.

Ev. Zilei - 6 ianuarie 2005

Justitie romaneasca in genunchi: Puscasul marin poate scapa fara nici o zi de inchisoare

Lidia Popeanga, Al. Racoviceanu

Asa cum ziarul nostru a anuntat ieri in premiera, Parchetul Capitalei a primit ultima si cea mai importanta proba pentru a incheia dosarul accidentului din 4 decembrie 2004, in care si-a pierdut viata Teo Peter, liderul grupului Compact.

Toate probele facute in SUA si Romania sunt concepute de asa natura, incat - chiar daca puscasul marin Robert Christopher van Goethem va fi trimis in fata unei instante bucurestene - americanul sa riste cel mult o pedeapsa cu suspendare.

Astazi publicam integral concluziile expertilor romani. Ei sustin ca masina puscasului marin avea 40 km/h, dar, din cauza impactului cu masivul Ford Explorer, taxiul in care se afla Teo Peter s-a rasturnat. Americanul trebuia sa cedeze trecerea, dar expertii din SUA spun ca semnul "OPRIRE" de pe strada Polona nu era vizibil.

Daca la aceste probe adaugam si faptul ca alcoolemia puscasului a scazut surprinzator la testele din America, putem afirma ca moartea lui Teo Peter va ramane nepedepsita.

Gardianul - 6 ianuarie 2005