Un numar de 11 ziaristi din Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) au prezentat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, un "Raport privind politica editoriala si financiara a SRR", in care se aduc acuzatii grave la adresa presedintelui-director general al radioului public, Dragos Seuleanu.

Semnatarii raportului, printre care se numara Razvan Dumitrescu, Radu Sarpe si Cerasela Radulescu, au aratat ca intentioneaza sa distribuie raportul catre Comisiile parlamentare pentru abuzuri si mass-media, precum si altor institutii ale statului si unor organizatii internationale care militeaza pentru liberatatea de exprimare.

Obiectivul lor declarat este demiterea din functie a directorului Dragos Seuleanu pe care il acuza de "obedienta fata de fostul partid de guvernamant".

Raportul realizat de jurnalistii din interiorul SRR prezinta cazuri explicite de cenzura in buletinele de stiri ale posturilor SRR, difuzate in perioada 2003-2004, precum si analiza unor activitati financiare despre care semnatarii mentioneaza ca sint "abuzive".

Conform declaratiilor lui Razvan Dumitrescu, reprezentantul salariatilor din Consiliul de Administratie al SRR, "demiterea lui Dragos Seuleanu este dorita de majoritatea jurnalistilor din SRR", care sunt "terorizati" de conducere. "Dragos Seuleanu este un individ cu mentalitate de vataf si comportament abuziv", a spus Dumitrescu.

El a precizat ca, dat fiind ca toate caile de dialog cu Dragos Seuleanu au fost epuizate, refuza orice discutie cu reprezentantii conducerii SRR, urmind sa se adreseze altor foruri de mediere (societate civila, Comisiile de cultura din Parlament) pentru aplanarea conflictului.

Angajatii SRR prezenti la conferinta au denuntat si autocenzura care ar exista in redactiile de stiri. "Exista o autocenzura care functioneaza foarte tare la noi", a spus Radu Croitoru, care a apreciat ca ziaristii din RRA devin "scriitori dupa dictare".

"Si daca dupa a cincea dictare, stirea tot nu corespunde, ea este schimbata de redactorul sef, fiind difuzata ulterior in forma corecta", a declarat Croitoru.

Magdalena Tara (Radio Romania Cultural) a acuzat desfiintarea Bibliotecii SRR, pe locul careia se va infiinta un restaurant sau Internet Cafe, si a unor redactii de traditie: Literatura-Arte, Invatamant-Programe Educationale etc.

Viorel Popescu, directorul RRA, prezent la conferinta in calitate de reprezentant al conducerii postului, s-a aratat nemultumit ca nici unul dintre protestatari nu l-a anuntat despre nemultumirea existenta in interiorul institutiei. "Nici unul din acesti oameni nu a venit la mine sa semnaleze aceste cazuri care, daca sint reale, sint foarte grave", a spus Viorel Popescu.

El i-a acuzat faptul pe ziaristii din RRA ca prefera sa citeze surse externe de institutie decit sa preia informatiile de la studiourile teritoriale sau de la corespondentii SRR, ceea ce reprezinta "cea mai mare sfidare" pentru postul public de radio.

"Liberatatea presei este absolut autentica si reala la Radio Romania Actualitati", a conchis el.

Intrebat ce reactie are conducerea SRR la protestul jurnalistilor si la dorinta lor de a-l demite pe presedintele Dragos Seuleanu, Viorel Popescu a spus ca Parlamentul este singura instanta care poate decide schimbarea lui Seuleanu din functie, iar actiunile ziaristilor "nu au nici o relevanta".

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a difuzat un comunicat de presa pe tema protestului ziaristilor din SRR. In cadrul acestuia, AMP arata ca "pe parcursul ultimilor trei ani, programele de stiri ale TVR si RRA au fost constant manipulate in sensul eliminarii informatiilor critice la adresa liderilor puterilor politice".

De asemenea, AMP le-a solicitat presedintilor SRR si SRTv sa isi dea "demisiile de onoare pentru deturnarea de la misiunea de institutie publica a societatilor pe care le conduc".

AMP a solicitat aplicarea legilor existente, eliminarea incompatibilitatilor dintre regulamentele interne ale SRR si legile in vigoare si punerea in practica a initiativei CNA de modificare a legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTV si SRR in sensul depolitizarii elective a acestor institutii.

Cei 11 ziaristi semnatari ai raportului privind politica editoriala si financiara a SRR sint: Cerasela Radulescu, Dana Cotoara, Mihaela Dumitrescu, Magdalena Tara, Razvan Dumitrescu, Radu Sarpe, Bogdan George Radulescu, Marius Tita, Bogdan Ioan Matei, Stefan Stoica si Nicolae Tomescu.

Ei au fost sprijiniti pentru realizarea raportului de mai multe ONG-uri, printre care se numara Agentia de Monitorizare a Presei, Freedom House, Conventia Organizatiilor de Media (COM), Societatea Academica din Romania (SAR), Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia Pro Democratia etc.

Potrivit Legii de functionare a SRR, Presedintele CA al SRR poate fi demis daca Parlamentul respinge raportul anual de activitate. Rapoartele de activitate ale SRR pe 2002 si 2003 au fost aprobate in octombrie anul trecut, desi parlamentarii PNL si PD cerusera aminarea votului pina la realizarea unui audit extern independent al unei firme de specialitate asupra activitatii SRR.

Contactat telefonic, directorul general al SRR, Dragos Seuleanu, a declarat ca "multe din lucrurile spuse in cadrul conferintei de presa sint minciuni". El a explicat ca patru dintre jurnalistii protestatari urmaresc de fapt obtinerea unor functii mai inalte in conducerea radioului.

"Razvan Dumitrescu vrea sa devina presedintele radioului", a spus Seuleanu, descriindu-i pe unii dintre cei care au participat la conferinta drept "oameni care vor posturi in conducere".

Seuleanu a sustinut ca "la Radio Romania nu este cenzura, pot fi defectiuni profesionale. (...) Razvan Dumitrescu este membru in Consiliul de Administratie, acuzele pe care le aduce radioului si le aduce si dinsului".

La nivel de management, presedintele Dragos Seuleanu a spus ca rezultatele SRR pentru anul 2004 sunt foarte bune, mai ales din punctul de vedere al cresterii audientei radioului public, care fusese intr-o scadere constanta in ultimii cinci ani.

Seuleanu a anuntat ca SRR va raspunde public acuzatiilor aduse intr-o conferinta de presa ce se va desfasura saptamina viitoare.