Octavian Morariu, seful COSR, s-a intilnit ieri dupa-amiaza, in Elvetia, cu Jacques Rogge, presedintele Comitetului International Olimpic. Intrevederea, inceputa la ora 16.00 si derulata pe parcursul a 30 de minute, s-a petrecut la Chateau de Vidy, din Lausanne, in sediul CIO.

Dupa discutii, Rogge s-a declarat placut impresionat de faptul ca toate federatiile sportive din Romania s-au reunit sub egida COSR. Intrebat daca Romania are sanse sa primeasca un loc de membru in CIO, Rogge a sugerat, pe un ton diplomatic ca aceasta posibilitate e mica: “Pina in 2006 nu putem discuta de asa ceva. Trebuie sa reducem numarul de membri din CIO de la 123 la 115.

Nu pot prezice viitorul, dar ne dorim ca tot mai multe femei sa devina membri CIO si sa echilibram balanta intre continente. Africa are acum prea putini membri fata de Europa”.

Imediat dupa aceea, belgianul a incercat sa indulceasca pilula: “E clar insa ca vrem sa avem membri provenind din tari puternice in sport, cum e Romania. Primul meu contact cu tara dumneavoastra in sport a fost cind am asistat la un meci de rugby pe care l-ati disputat cu Franta. Pe parcurs, am devenit impresionat de cultura si sportul dumneavoastra”.

Octavian Morariu a adus si vesti bune: “Am fost informat ca, de-acum inainte, vom primi un sprijin financiar anual cu 20 la suta mai mare decit in trecut”. Pina in prezent, Romania primea de la CIO 455.000 de dolari. Din 2005, acest ajutor va urca la 540.000 de dolari. “A fost o intilnire ca intre fosti sportivi, amicala si deschisa, dar foarte precisa.

Am primit incurajari ca, dupa 2006, Romania s-ar putea sa aiba din nou un membru in CIO”, a specificat Morariu. Presedintele COSR a fost mandatat de International Rugby Board sa poarte o discutie cu Jacques Rogge despre posibilitatea ca acest sport sa devina unul olimpic.