Tanarul regizor Catalin Mitulescu a obtinut o finantare la Festivalul Sundance, initiat de Robert Redford, de 10.000 de dolari pentru primul sau proiect de lungmetraj, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii".

Pentru Mitulescu, aceasta este cea de-a treia finantare obtinuta de regizor, dupa ce anul trecut a obtinut un credit financiar rambursabil in valoare de circa 8,7 miliarde de lei la concursul Centrului National al Cinematografiei. Iar in vara, la Festivalul TIFF de la Cluj, Adunarea Generala a Natiunilor din Sud-Estul Europei i-a acordat 15.000 de euro, un ajutor pentru dezvoltarea proiectului.

Catalin Mitulescu este unul dintre cei patru castigatori ai editiei de anul acesta a Premiilor internationale pentru cineasti Sundance/NHK, informeaza site-ul indieWIRE. Cei patru castigatori - cate unul din Europa, America Latina, Statele Unite ale Americii si Japonia - vor primi fiecare 10.000 dolari, iar filmele lor, o data finalizate, vor fi difuzate de postul de televiziune japonez NHK.

Distinctiile vor fi inmanate astazi, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor festivalului de film independent Sundance.

Proiectul lui Catalin Mitulescu este povestea unui baietel de sapte ani, dintr-o suburbie a Bucurestiului, in ultimul an al dictaturii lui Ceausescu.

Filmul va insemna debutul in lungmetraj al lui Mitulescu, cineastul care a obtinut Palme d’Or la Cannes 2004 pentru scurt-metrajul "Trafic". In afara de "Trafic", Mitulescu a avut succes cu scurt-metrajele "Bucuresti-Wien 8:15" si "17 minute intarziere", selectate la sectiunea Cinefondation a festivalului de la Cannes in 2001, respectiv 2002.

Robert Redford a declarat: "Aceste premii reprezinta una dintre modalitatile principale prin care Institutul Sundance sprijina creatia cinematografica noua. Anul acesta ne bucuram sa premiem un grup de cineasti al caror talent scenaristic ii recomanda drept cele mai bune voci independente din lume".

Institutul Sundance va lucra indeaproape cu castigatorii, de-a lungul anului, pentru a-i ajuta sa gaseasca oportunitati de finantare si distribuire a filmelor lor.