Rezolvarea crizei transnistrene va fi una dintre prioritatile presedintiei UE in cooperarea cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a declarat ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene.

Ministerul de Externe de la Chisinau a precizat ca delegatia moldoveneasca la Bruxelles si-a exprimat speranta ca adoptarea Planului de Actiune UE-Moldova in cadrul viitoarei sedinte a Consiliului de cooperare va consolida relatiile de colaborare si va intensifica si contactele in toate domeniile, inclusiv in ceea ce priveste o implicare mai activa a UE in solutionarea conflictului transnistrean.

Delegatia Moldovei a cerut initierea unor consultari legate de desfasurarea unei operatiuni UE/OSCE de monitorizare a sectorului transnistrean al granitei moldo-ucrainene .

In plus, oficialii moldoveni au declarat ca autoritatile de la Chisinau vor aprecia o prezenta importanta a reprezentantilor institutiilor europene la alegerile din Moldova, dar si in perioada campaniei electorale din aceasta tara.

Igor Smirnov vede numai razboi

Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat, intr-un interviu publicat, sambata, de cotidianul rusesc "Moskovski Komsomolet", ca se asteapta in scurt timp la o agravare dramatica a conflictului cu Chisinaul.

"Exista indicii politice, economice si diplomatice ale apropierii razboiului", a avertizat liderul transnistrean.

"Moldova si-a suspendat participarea la procesul de negocieri, a impus o blocada economica totala asupra Transnistriei si a interzis accesul in Transnistria al diplomatilor, ziaristilor si, cel mai grav, al membrilor comisiei comune de control pentru rezolvarea conflictului", a explicat Smirnov.

"Au fost raportate numeroase actiuni provocatoare fie in legatura cu disputele teritoriale, fie cu scolile de predare in limba romana", a adaugat el.

Liderul transnistrean se plange ca, in pofida faptului ca Transnistria sugereaza negocieri de fiecare data, conducerea moldoveana ii acuza pe separatisti de inflexibilitate. "In felul acesta, publicul este pregatit pentru un razboi", a conchis Smirnov.