Pachetul legislativ anticoruptie le interzice membrilor Guvernului sa faca afaceri in numele unei firme. Insa acelasi act normativ lasa mina libera, prin omisiune, ministrilor sa faca afaceri in nume propriu cu actiuni listate la Bursa de Valori sau la Bursa electronica RASDAQ.

Ca oricare cetatean al acestei tari, si demnitarii au dreptul sa fie actionari ai unor societati comerciale. Pot fi patroni, asociati sau actionari. Dar, pe perioada cit isi exercita functia, respectivii demnitari sint obligati sa se retraga din orice post care implica acte cu caracter decizional in cadrul unei firme.

Ce le ramine in schimb de facut? Sa cumpere si sa vinda in nume propriu case, terenuri, actiuni la bursa etc. Facind publica intentia de a achizitiona sau a instraina astfel de proprietati, ministrul in cauza influenteaza piata.

Situatii ipotetice

Un ministru care detine actiuni cotate la Bursa de Valori face o anumita declaratie legata de una dintre firmele listate si la care este actionar. In acea zi, pretul unei actiuni la societatea respectiva creste. Acel ministru profita si isi vinde portofoliul. O afacere buna si legala, ar spune acesta.

O alta situatie ipotetica. Un alt demnitar isi cumpara o proprietate intr-o anumita zona si isi face publica achizitia. Rezultatul: creste pretul zonei. Ocazie tocmai buna de scos un profit, astfel ca isi instraineaza proaspata achizitie la un pret marit.

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, admite ca situatiile de mai sus pot avea loc. „Teoretic, asa este. Dar, atita vreme cit legea imi permite, eu, ca ministru, pot sa vind si sa cumpar. In ceea ce ma priveste, de la 3 ianuarie nu am mai efectuat nici o operatiune pe piata de capital. Intrucit imi construiesc o casa, va trebui ca intr-o zi sa vind niste actiuni“, ne-a spus Ionut Popescu.

Chestiune arzatoare

Acesta a afirmat ca va face o solicitare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare ca sa propuna amendarea Legii anticoruptie, in sensul interzicerii oricarui demnitar sa mai faca operatiuni pe piata de capital. In orice stat cu piata de capital dezvoltata, actiunile si afirmatiile politicienilor au impact puternic asupra bursei.

Analistii pietei de capital spun ca, pina in prezent, in Romania nu a existat vreun caz concret prin care o declaratie a unui demnitar sa influenteze pretul actiunilor. Chestiunea arde mai mult ca oricind, de vreme ce in Cabinetul Tariceanu sint ministri jucatori la bursa, cel mai impatimit fiind Ionut Popescu.

In fostul Cabinet, afirma Razvan Pasol, directorul societatii Intercapital Invest, nu exista interes pentru piata de capital.

Cantitati neglijabile

Executivul Romaniei nu se considera unul de brokeri. Ionut Popescu a anuntat ca isi blocheaza actiunile pe perioada mandatului. Premierul Tariceanu si-a vindut inainte de preluarea mandatului partea sa din Petromidia, dar nu a renuntat la partile considerate „nesemnificative“ la SIF-uri, Siretul Pascani si altele, conform declaratiei sale de interese.

Potrivit unei note a purtatorului de cuvint a Executivului, Oana Marinescu, nici un ministru nu a facut operatiuni la bursa de la preluarea mandatului. Conform legii, se arata in nota, declaratia de avere ii obliga pe demnitari sa declare calitatea de asociati sau actionari la societati daca valoarea partilor sociale sau a actiunilor depaseste echivalentul a 5.000 de euro.

Ca atare, partile mai mici nu se mentioneaza, intrucit sint cantitati neglijabile. Iar ministrii care au o problema cu transparenta profita din plin de aceasta prevedere.

Pozitia Guvernului

„Toti membrii Guvernului si-au publicat declaratiile de avere si de interese pe pagina de web a Executivului. Guvernul nu este in masura sa comenteze modul in care membrii Executivului isi gestioneaza averea si bunurile personale, cita vreme acest lucru se face potrivit legii. Calitatea de actionar a unui demnitar public nu contravine legislatiei in vigoare“.

Ministrul Finantelor reactioneaza

„Atita vreme cit legea imi permite, eu, ca ministru, pot sa vind si sa cumpar. De la 3 ianuarie nu am mai efectuat nici o operatiune pe piata de capital. Intrucit imi construiesc o casa, va trebui ca intr-o zi sa vind niste actiuni“, a declarat Ionut Popescu.

Incompatibilitati prevazute de lege

Pachetul anticoruptie stipuleaza ca functia de membru al Guvernului este incompatibila cu orice alta functie publica de autoritate, cu exceptia celei de parlamentar ori a altor situatii prevazute de Constitutie.

De asemenea, un ministru nu poate detine o functie de reprezentare profesionala salarizata in cadrul organizatiilor cu scop comercial sau o functie de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum

si la institutiile publice.

Totodata, i se interzice exercitarea functiei de presedinte sau de secretar al adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor la societatile comerciale de genul celor mai sus citate; functia de reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale; functia de manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale;

calitatea de comerciant persoana fizica; calitatea de membru al unui grup de interes economic; o functie publica incredintata de un stat strain, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte.