Plasamentele la creditele ipotecare sunt blocate de la inceputul anului. Creditele nu mai pot fi acordate in conditii de siguranta cu entuziasmul de pana acum, marjele se reduc sub presiunea concurentei, iar titlurile de stat nu mai aduc decat castiguri infime. Vestile neplacute pentru banci nu sunt neaparat rele si pentru clientii acestora.

Ministerul Finantelor Publice a reusit, pentru prima data, la inceputul acestei luni, sa plaseze doua emisiuni de titluri de stat cu dobanda sub 10%.

600 miliarde de lei au putut fi astfel atrase pe termen de doi ani, la o dobanda fixa de 8,9%, insa adevarata premiera a fost emisiunea de titluri pe cinci ani. In suma de 400 miliarde de lei, aceasta s-a adjudecat la o dobanda de numai 7,9% pe an.

Investitorii care pana nu demult nici nu se uitau la astfel de scadente, preferand titlurile pe termen scurt, au suprasubscris de aceasta data oferta MFP de circa 13 ori in cazul ambelor emisiuni. De ce au devenit acceptabile dobanzi care ofera un castig apropiat de zero? "Pentru o banca nu se justifica o investitie pe cinci ani la o astfel de dobanda.

Ar trebui ca depozitele pe o luna, pentru care acum se acorda o dobanda de circa 13%, sa ajunga peste cinci ani la o dobanda de 3-4%. Lucru care este greu de crezut ca se va intampla in Romania", spune Radu Craciun, senior analist ABN Amro.

In opinia sa, titlurile pot fi considerate interesante doar pentru investitorii straini, in cazul carora la castig se adauga si diferenta obtinuta din aprecierea leului. Bancherii mai au inca la indemana posibilitati mai avantajoase de plasare la BNR.

Marjele de castig din ce in ce mai mici vor deveni insa o obisnuinta in perioada urmatoare pentru banci, care se vad nevoite sa accepte randamente mai reduse la plasamente. Titlurile de stat nu sunt singurul exemplu.

Sume tot mai mari se indreapta catre sistemul bancar, fie ca este vorba de depozite, fie de linii de finantare obtinute din strainatate, iar banii trebuie directionati astfel incat activitatea sa se mentina profitabila. Excesul de lichiditate este in prezent o problema. Banca Nationala si-a redus in ultima perioada volumul sterilizarilor.

In plus, plasamentele care ofera randamente ridicate – creditele – nu mai pot fi facute cu entuziasmul de pana acum. Pe de o parte, sub impactul restrictiilor impuse anul trecut de BNR, iar pe de alta parte sub amenintarea intarzierilor la plata ratelor, bancile au incetinit ritmul de crestere al imprumuturilor acordate.

Fata de un avans de aproape 259% in 2003 pe segmentul de retail, un studiu comparativ privind comportamentul financiar al populatiei, realizat de grupul UniCredit, estimeaza o crestere a creditelor de numai 56,7% in 2004, si de 38% in 2005. Si pentru imprumuturile acordate firmelor avansul va incetini, potrivit aceleiasi surse, de la 44,4% in 2003, la 31,9% in 2004 si la 26,2% anul acesta.

O problema cu totul speciala a aparut in cazul creditelor ipotecare. Plasamentele de acest gen au fost blocate aproape complet la inceputul acestui an din cauza situatiei de pe piata imobiliara. Refuzul proprietarilor de a vinde, in asteptarea unor preturi chiar mai mari decat cele actuale, a redus la minim volumul imprumuturilor acordate pentru achizitionarea de imobile.

Surse din piata bancara afirma ca exista cateva banci care in luna ianuarie nu au acordat nici un nou credit ipotecar. Pentru clientii bancilor, intreaga situatie are si parti bune.

Presate de concurenta sa accepte marje tot mai mici de castig si in contextul reducerii treptate a dobanzilor, bancile vor acorda credite tot mai ieftine, diversificandu-si in acelasi timp produsele si serviciile, imbunatatind calitatea acestora si pregatind o deschidere mai mare catre clientii din randul companiilor mici.