Intreprinderile de stat care inregistreaza pierderi vor beneficia de mai putine subventii din partea guvernului. Ministrul de stat Adriean Videanu a explicat ca va fi luata aceasta masura pentru a-i motiva pe directorii acestor societati sa elaboreze planuri concrete de eficientizare a activtatii.

Videanu a amintit ca, de regula, s-a incercat rezolvarea problemei pierderilor inregistrate la nivelul intreprinderilor de stat prin reduceri de personal.

"Eu cred ca este o problema de managament de la o companie la alta, iar acest lucru trebuie privit ca atare. Vrem sa reducem subventiile care se dau in momentul de fata la aceste companii.

Multe dintre ele sint extrem de ineficiente, iar aceste subventii nu fac altceva decit sa leneveasca managementul, pentru ca, in acest fel, nu au nici un fel de obligatie sa gindeasca la rentabilizarea companiei respective", a spus Videanu.

Executivul va mentine restrictiile salariale si indicatorii de performanta

la nivelul acestor intreprinderi, va monitoriza fiecare companie de stat in parte si va solicita managementului sa prezinte solutii de eficientizare a activitatii lor, a mai afirmat ministrul de stat.

In Programul Economic de Preaderare (PEP) actualizat pe 2004, aprobat saptamina trecuta de Guvern, se arata ca arieratele ramin inca o problema majora in economia romaneasca, desi au cunoscut o tendinta de reducere ca pondere in produsul intern brut in ultimii ani.

In 2003, arieratele au scazut de la 38,3% la 33,6% din PIB, iar ponderea datoriilor intre societati de la 17,2% la 14,9%.

Implementarea ferma a masurilor de executare, continuarea procesului de restructurare si privatizare, precum si o politica salariala prudenta in sectorul intreprinderilor de stat sint esentiale pentru reducerea riscurilor in acumularea de noi arierate si pentru limitarea stocului existent, se arata in PEP.

In urma discutiilor din aceasta luna cu autoritatile romane, misiunea

Fondului Monetar International a transmis un comunicat in care preciza ca asteapta din partea Guvernului masuri concrete pentru reducerea pierderilor in intreprinderile de stat.