Designul inovator al noului Cell prezinta opt nuclee de calcul bazate pe microprocesorul Power, furnizand o performanta de zece ori mai mare decat cea a ultimelor procesoare PC.

La conferinta internationala Solid State Circuits, IBM, Sony si Toshiba au prezentat pentru prima data detaliat designul arhitectural revolutionar multi-core al microprocesorului cu nume de cod Cell, realizat in parteneriat - evidentiind performanta unitatii de procesare floating point cu viteza de peste 4 GHz, comparabila cu cea a unui supercomputer.

O echipa formata din ingineri IBM, Sony Group si Toshiba a cooperat, inca din martie 2001, pentru dezvoltarea microprocesorului Cell in cadrul unui centru comun de proiectare din Austin, Texas. Cipul prototip masoara 221 mm, include 234 milioane de tranzistori si este fabricat cu tehnologia Silicon-On -Insulator (SOI) 90 nanometri.

De fapt, fiind "un supercomputer intr-un cip" ce incorporeaza tehnologiile avansate de multi-procesare utilizate in cadrul serverelor sofisticate IBM, sistemelor de divertisment Sony Group si tehnologiei avansate de semiconductor de la Toshiba, Cell ve deveni un procesor de banda larga utilizat atat in aplicatiile industriale, cat si in noua casa digitala.

Un alt avantaj al cipului Cell este compatibilitatea simultana cu sisteme multiple de operare, cum ar fi sistemele de operare conventionale (inclusiv Linux), sistemele de operare in timp real pentru divertismentul pe computer si aplicatiile electronice ce se adreseaza publicului larg, precum si sisteme de operare pentru aplicatii specifice.

Productia initiala a microprocesoarelor Cell va incepe la IBM, in East Fishkill, N.Y., urmata de fabrica Nagasaki a Sony Group, in acest an. Se estimeaza ca IBM, Sony Group si Toshiba vor promova produsele bazate pe Cell si o gama variata de aplicatii din diferite industrii, de la televiziuni digitale pana la servere individuale si supercomputere.