Premierul pro-sirian al Libanului, Omar Karameh si-a anuntat luni demisia, adancind criza politica initiata prin asasinarea predecesorului sau Rafiq Hariri, cu doua saptamani in urma.

Anuntul demisiei, sosit pe neasteptate in timpul unei sedinte a parlamentului de la Beirut, a fost intampinat cu aplauze de deputatii opozitiei, care urmareau sa obtina un vot de neincredere.

Omar Karameh a spus ca nu doreste ca guvernul sau sa devina un obstacol in calea celor care vor binele tarii si a parasit parlamentul la cateva minute dupa ce si-a anuntat demisia.

La cateva sute de metri de cladirea parlamentului, miile de oameni care protestau in Piata Martirilor, au izbucnit in urale si apoi au inceput sa cante imnul national.

Protestatarii urmarisera in direct pe uriase ecrane de televiziune ridicate in piata, sedinta parlamentului, menita sa dezbata criza creata prin asasinarea lui Rafiq Hariri.

De la primele ore ale diminetii, mii de libanezi se adunasera in centrul Beirutului, cerand demisia guvernului.

Sub presiunea strazii

Karameh a devenit premier cu patru luni in urma, dupa ce Rafiq Hariri a demisionat in luna octombrie pe fondul unei dispute legate de influenta Siriei in Liban.

Acum, demisia lui Karameh are loc la doua saptamani dupa asasinarea lui Hariri, care a declansat un val de proteste contra guvernului libanez si a sprijinitorilor sai de la Damasc, invinuiti pentru moartea fostului premier.

Scandand "Siria afara", protestatarii au umplut luni centrul Beirutului.

Sute de soldati si politisti pazeau strazile imvecinate, dar nu au impiedicat manifestatia.

Vorbindu-le manifestantilor, liderul druz din opozitie, Walid Jumblatt le-a spus ca prin rezistenta lor ei rescriu o noua pagina in istoria tarii - de recastigare a independentei.

"Impreuna, vrem un Liban suveran si independent, plecarea serviciilor secrete siriene si mai presus de orice adevarul: cine l-a ucis pe Rafiq Hariri. Vrem sa fim prieteni cu poporul sirian, dar vrem ca armata siriana sa plece", a spus Jumblatt.

Damascul reactioneaza cu prudenta

Un purtator de cuvant sirian a declarat doar ca este vorba de o chestiune interna a Libanului.

Totusi, dupa cum transmite un corespondent BBC la Damasc, exista acolo sentimentul ca situatia din Liban scapa de sub controlul Siriei si ar putea duce la un nou guvern la Beirut, care sa ceara plecarea fortelor siriene.

Reactia Statelor Unite

Statele Unite au declarat ca demisia guvernului de la Beirut reprezinta o sansa pentru poporul libanez de a avea o noua administratie care sa reprezinte cu adevarat diversitatea din aceasta tara.