Bucuria italienilor de a o vedea eliberata pe ziarista Giuliana Sgrena, dupa o luna de captivitate in Irak, a fost umbrita brusc de o ploaie de gloante. Vineri, imediat dupa eliberarea sa, Giuliana Sgrena a fost ranita si unul dintre insotitorii sai ucis de tiruri de arma ale armatei americane care au fost trase asupra convoiului ce se indrepta spre aeroportul din Bagdad.

Alti doi agenti italieni au fost raniti. Momentul asteptat cu sufletul la gura de intreaga Italie s-a transformat rapid intr-o mare tragedie, provocata nu de rebeli irakieni, ci chiar de aliatii italienilor, americanii. Sambata, dupa o luna de cosmar in Irak, Giuliana Sgrena s-a intors in Italia, unde a fost spitalizata.

Sambata noapte, a fost adus in tara corpul celui care a facut posibila eliberarea ei, dar care a platit cu viata pentru a duce la bun sfarsit misiunea ce ii fusese incredintata. Nicola Calipari s-a intors definitiv acasa intr-o seara de iarna.

Pe aeroportul Ciampino, avionul Hercules C-130 in care se afla cosciugul politistului devenit agent secret in razboiul fara sfarsit din Irak a fost asteptat de o mare de oameni. Cosciugul eroului italian a fost primit cu onoruri militare, fiecare forta a armatei fiind reprezentata pe aeroport pentru a-l saluta pentru ultima data pe Nicola Calipari.

In mijlocul multimii, sotia, Rosa, si cei doi copii, Silvia si Fillipo. Pe pista aeroportului tot statul italian: presedintele tarii, Carlo Azeglio Ciampi, premierul Silvio Berlusconi, primarul Romei, Veltroni, ministri si inalti responsabili militari, seful politiei, Gianni De Gennaro. La Ciampino au sosit Pier Scolari, partenerul Giulianei Sgrena, si ziaristi de la Il Manifesto.

Coplesit de emotie si durere, presedintele Ciampi a intampinat cosciugul invelit in steagul tricolor si purtat pe umeri de militari, a ridicat mainile si l-a mangaiat cateva minute. "Pentru el, medalia de aur". Carul funebru s-a indreptat apoi spre Institutul de Medicina Legala, pentru autopsie.

Asa s-a incheiat povestea lui Nicola Calipari, italianul care a aparat-o cu propriul corp pe Giuliana Sgrena, pentru ca aceasta sa se intoarca acasa. Agentul a murit pe loc, ucis de un singur proiectil, arata rezultatul autopsiei.

Medicii legisti au declarat ca Nicola Calipari a decedat imediat din cauza unui singur foc de arma tras in cap, in regiunea parietalo-occipitala, glontul iesind apoi deasupra urechii stangi. "O lovitura de la dreapta la stanga. Un singur glont in cap, ceea ce i-a fost fatal. Cativa centrimetri l-ar fi salvat", a afirmat seful Institutului de Medicina Legala. Azi, la ora locala 11.

00, la biserica Santa Maria degli Angeli, vor avea loc funeralii de stat, alte funeralii solemne pentru mortii italieni in "campania din Irak".

Veteran al serviciilor secrete si fost politist, Nicola Calipari a fost artizanul eliberarii celorlalte doua ostatice italiene, Simona Toretta si Simona Pari, colaboratoare ale organizatiei pacifiste "Un pod pentru Bagdad", in septembrie 2004, dupa trei saptamani de detentie. Nicola Calipari va fi decorat postum cu medalia de aur pentru curaj de presedintele Ciampi.

Giuliana Sgrena acuza: americanii au tras intentionat

"Sunt inca in bezna. Vineri a fost cea mai dramatica zi din viata mea". Cu aceste cuvinte incepe articolul scris de Giuliana Sgrena pe prima pagina a ziarului Il Manifesto, intitulat "Adevarul meu". Daca ziua eliberarii a fost "cea mai dramatica", perioada in care a fost tinuta ostatica a marcat, probabil, pentru totdeauna viata ziaristei.

"Uneori radeau de mine, ma intrebau de ce mai vreau sa plec, spuneau sa raman". Jurnalista a povestit ca a stat putin de vorba cu rapitorii si ca nu a fost maltratata. Dupa o luna, a venit momentul eliberarii. "Felicitari, pleci la Roma", i-au spus teroristii ziaristei. Potrivit unor surse neoficiale, pentru eliberarea Giulianei Sgrena s-a platit un milion de dolari.

Rapitorii au insotit-o intr-o zona din Bagdad, atentionand-o sa nu atraga atentia asupra sa, pentru ca in caz contrar americanii ar putea interveni. I-au spus sa stea linistita, pentru ca va fi cautata in zece minute. "La un moment dat, am auzit o voce prietenoasa. Giuliana, sunt Nicola, nu te speria, esti libera", a povestit ziarista.

In timpul calatoriei cu masina, soferul "a informat ambasada si pe cineva din Italia" ca se indrepta catre aeroport. "Mai aveam mai putin de un kilometru de parcurs. in acel moment, imi amintesc doar un foc de arma, apoi o ploaie de gloante si proiectile care s-a abatut asupra noastra", a subliniat ea. "Soferul a strigat "Suntem italieni!".

Nicola Calipari s-a aruncat peste mine pentru a ma proteja si practic i-am simtit ultima suflare inainte de a muri langa mine", a adaugat Sgrena. Vehiculul la bordul caruia se afla rula cu "o viteza normala", a apreciat ea, adaugand ca focurile nu au venit din directia unui baraj, ci a unei patrule, care luminase vehiculul cu ajutorul unui far.

"Actiunea tirului nu a fost justificata de viteza vehiculului nostru", a subliniat Giuliana Sgrena. "Am simtit o durere fizica. Gandurile mele s-au indreptat catre rapitori, care mi-au spus sa fiu atenta pentru ca "americanii sunt cei care nu doresc sa te intorci", cuvinte pe care "le-am considerat ideologie", a subliniat ea. "Restul nu il pot povesti inca", a adaugat ea.

Varianta oferita de Giuliana Sgrena contrazice pozitia armatei americane, care a sustinut, imediat dupa incident, ca militarii SUA au tras mai multe focuri de somatie pentru a-l obliga pe sofer sa opreasca, inainte de a deschide focuri asupra masinii care se indrepta cu viteza foarte mare spre punctul de control.

In plus, Sgrena nu a exclus posibilitatea ca ea sa fi fost tinta tirurilor americane.

"Toata lumea stie ca americanii nu doresc negocieri pentru eliberarea ostaticilor si atunci nu vad de ce ar trebui sa exclud faptul ca am fost chiar eu tinta tirurilor lor", a declarat ea.

La randul sau, Pier Scolari, tovarasul de viata al Giulianei Sgrena care a insotit-o la revenirea din Bagdad, a declarat ca "militarii americani nu voiau ca Giuliana sa scape cu viata", deoarece detinea anumite informatii. Ideea avansata de Scolari a fost insa exclusa de serviciile secrete italiene.

"Este exclus ca americanii sa fi vrut s-o ucida pe Giuliana Sgrena si, oricum, nu ar fi ucis un agent al SISMI punand sub semnul riscului colaborarea serviciului de legatura". Daca ipoteza sustinuta de Scolari ar fi adevarata, precizeaza sursele, "ar fi fost mult mai simplu pentru americani sa-si trimita agentii lor s-o ucida, iar apoi sa arunce vina pe irakieni".

Totusi, nimeni nu-si poate explica incidentul, deoarece americanii fusesera informati despre ruta pe care se deplasau italienii.

Autoritatile italiene asteapta de la americani mai mult decat simple scuze

La o zi dupa revenirea ziaristei Giuliana Sgrena in Italia si dupa moartea agentului serviciilor secrete italiene, Nicola Calipari, nimic nu mai poate calma furia italienilor. Italia s-a dovedit a fi unul dintre cei mai fideli aliati ai presedintelui George W. Bush in Europa, dar decesul lui Calipari a racit relatiile dintre cele doua tari, iar Roma a cerut Washingtonului o ancheta completa.

Daca prezenta trupelor italiene in Irak nu s-a bucurat nici pana acum de aprobarea majoritatii italienilor, acum se ridica din ce in ce mai multe voci care cer retragerea imediata din Irak. Explicatiile armatei americane, dezmintite chiar de ziarista de la Il Manifesto, si scuzele prezentate de administratia americana nu ii multumesc pe italieni.

Seful statului italian, Carlo Azeglio Ciampi, a declarat ca asteapta elucidari din partea SUA, in timp ce presedintele american, George W. Bush, i-a telefonat sefului guvernului italian, Silvio Berlusconi, asigurandu-l ca va demara o ancheta amanuntita pentru elucidarea imprejurarilor in care s-au produs tragicele evenimente care au costat viata lui Nicola Calipari.

Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a dat asigurari ca se vor depune eforturi maxime pentru a stabili responsabilitatile care au dus la moartea agentului SISMI, Nicola Calipari, raspunzand astfel unei cereri a ministrului italian de Externe, Gianfranco Fini.

Asociatia franceza de aparare a ziaristilor, Reporters sans Frontieres (RSF), a cerut Organizatiei Natiunilor Unite sa declanseze o ancheta cu privire la incident, amintind ca nu este unicul caz in care soldati americani au deschis focul asupra unor ziaristi in misiune.

Alti doi ziaristi arabi au fost ucisi in zona hotelului Palestina din Bagdad, iar autoritatile locale s-au multumit sa dea publicitatii un raport prin care militarii respectivi erau exonerati de orice responsabilitate. Din aceasta cauza, Reporters sans Frontieres considera ca ancheta americana ar trebui dublata de una internationala.