Primaria Cluj-Napoca este la un pas de a fi obligata sa semneze un contract de gestionare a iluminatului public, in valoare de sapte milioane de euro, cu firma Va Tech Elin EBG GmbH. Aceasta face parte din concernul austriac care efectueaza si controversatele lucrari de retehnologizare la Portile de Fier.

Desi reprezentantii municipalitatii nu au putut furniza nici pina in prezent o dovada ca Va Tech ar fi participat la licitatia pentru gestionarea iluminatului public, consilierii locali din mandatul trecut au aprobat semnarea contractului cu aceasta firma, iar actualii reprezentanti ai municipalitatii au refuzat sa anuleze decizia "fostilor".

Intrucit primarul Emil Boc nu a vrut sa semneze contractul din cauza conditiilor neclare, Va Tech l-a dat in judecata si a cistigat la prima instanta.

Contractul intre Va Tech si municipalitatea clujeana era pregatit sa fie semnat pe 5 august 2004, dar primarul Emil Boc a refuzat sa faca acest lucru dupa ce presa semnalase mai multe aspecte dubioase ale afacerii. Atunci, Boc a promis ca va clarifica toate datele problemei si va face publice rezultatele.

Nu a mai anuntat nimic, in schimb cei de la Va Tech au dat in judecata municipalitatea, solicitind obligarea acesteia la semnarea contractului. Ca baza legala, austriecii au invocat Hotarirea nr. 35 a Consiliului Local, din 27 februarie 2003, care aproba incheierea acestuia.

Potrivit viceprimarului Adrian Popa, firma a cistigat la Tribunalul Cluj, iar astazi se judeca la Curtea de Apel Cluj recursul facut de primar.

Popa ne-a explicat ca, in incercarea de a evita semnarea contractului, le-a propus consilierilor, intr-o sedinta din toamna anului trecut, sa ia in discutie anularea Hotaririi 35, dar acestia au refuzat, motivind tocmai eventualitatea unui proces intentat de Va Tech. In cazul in care primarul va pierde recursul, va trebui sa semneze contractul in forma deja negociata cu austriecii.

In valoare totala de 6.976.400 de euro, acesta prevede obligativitatea municipalitatii de a contracta anual lucrari de minimum un milion de euro.

Au disparut niste acte

Epopeea gestionarii iluminatului public clujean a inceput cu HCL 137 din 17 martie 1999. Consilierii locali de atunci au aprobat "concesionarea prin licitatie publica a serviciului de administrare a iluminatului public". Documentele legate de aceasta licitatie nu mai sint insa de gasit.

"Le-am solicitat celor de la Directia Tehnica actele privind licitatia, dar mi-au spus ca au disparut", ne-a explicat viceprimarul Adrian Popa. Bogdan Sandu, presedintele Flash Trading House, subantreprenorul firmei franceze ETDE care a cistigat licitatia, a declarat presei ca la respectiva licitatie au mai participat firmele Citelum, Luxten si Romlux.

Insa ETDE s-a retras chiar inainte de semnarea contractului, din cauza conjuncturii politice locale (conflicte intre ex-primarul Gheorghe Funar si administratia judeteana), iar celelalte firme participante au renuntat, de asemenea, la acest program.

In cele din urma, in decembrie 2001, contractul a revenit Va Tech, printr-o hotarire de consiliu local, initiata de Gheorghe Funar. Conform celor declarate de reprezentantul Flash Trading House, Va Tech nici macar nu participase la licitatie. Nici angajatii primariei, nici consilierii locali de atunci nu isi amintesc cum s-a ajuns la negocierea directa cu Va Tech.

Singura explicatie, oferita atit de fostul consilier Mircea Cretu, cit si de viceprimarul Popa, pe atunci consilier, a fost ca reprezentantii executivului ar fi prezentat in sedinta un referat potrivit caruia Va Tech se clasase pe locul doi la licitatie, dar acest act este de negasit.

Excursie la Viena pe banii Va Tech

Dupa o vizita de documentare la Viena, pe banii Va Tech, la care au participat 20 de consilieri, numerosi jurnalisti si citiva angajati ai primariei, forma finala a contractului a fost aprobata in februarie 2003 printr-o alta hotarire initiata, de aceasta data, de consilieri locali. Este vorba chiar de Hotarirea 35/2003 care sta la baza procesului intentat de Va Tech primarului Boc.

Aceasta hotarire a ramas, pina astazi, fara finalitate intrucit fostul primar, Gheorghe Funar, initial sustinatorul contractului, s-a razgindit. "Nu fusese organizata o licitatie publica", ne-a declarat Funar, care nu a putut explica insa de ce initiase atunci HCL 563/ 2001, prin care propunea tocmai semnarea cu Va Tech.

Potrivit unor surse din primarie, motivul schimbarii de atitudine a fostului primar era acela ca printre furnizorii Va Tech ar fi si o firma din Ungaria, Tungsram.

Dupa alegeri si venirea lui Emil Boc in fruntea municipalitatii, problema gestionarii iluminatului public stradal a fost redeschisa si s-a ajuns la procesul care se desfasoara astazi la Curtea de Apel Cluj.