Uciderea presedintelui separatist cecen, Aslan Mashadov, si investigatia lansata ulterior invaluie in mister asasinatul. Potrivit ziarului rus Kommersant, Mashadov a fost ucis in alt loc, decat cel anuntat de Moscova.

Cotidianul scria ieri, citand mai multi locuitori ai satului Tolstoi-Iurt, in care ar fi fost asasinat Mashadov, ca trupul neinsufletit al liderului separatist a fost adus la locul pretinsei crime. Ei se intreaba de ce s-ar fi ascuns Mashadov in satul lor, de la granita cu Groznii, de vreme ce separatistii ceceni nu au fost niciodata sprijiniti de acesti sateni.

MISTER? La 8 martie, cand Moscova a anuntat ca trupele ruse l-au ucis pe Mashadov la Tolstoi-Iurt intr-o ampla operatiune dictata de la Kremlin, satenii nu au auzit schimburile de focuri despre care s-a scris ulterior in presa. S-au auzit doar doua zgomote, descrise de FSB ca fiind exploziile a doua grenade, aruncate asupra buncarului in care se afla Mashadov, scrie Kommersant.

Anzor Mashadov, fiul fostului presedinte, respinge supozitiile satenilor, afirmand ca tatal sau se afla in buncarul respectiv. "Trupele speciale au negociat cu Mashadov conditiile predarii sale", a declarat Anzor. "Il cunosteam foarte bine pe tatal meu si stiu ca nu ar fi tradat idealurile cecenilor. De aceea, a refuzat sa se predea.

Presupun ca l-a rugat pe unul dintre cei trei bodyguarzi fideli sa-l impuste", a mai spus tanarul Anzor, in varsta de 29 de ani, care traieste in Azerbaidjan.

COROANA DE AUR. Oriunde ar fi fost impuscat Mashadov, cadavrul sau a fost identificat dupa cicatricele de pe buze si de pe unul din umeri. Potrivit Kommersant, la identificarea efectuata la morga din localitatea Hankala, bodyguarzii lui au recunoscut coroana de aur pe care Mashadov obisnuia sa o poarte la el.

Identificarea va fi completa atunci cand vor fi terminate testele ADN, cel mult in doua saptamani. Numai atunci se va sti daca decedatul este insusi Mashadov, si nu o sosie, asa cum s-a vehiculat. Premierul Ceceniei, Ramzan Kadirov, a luat in calcul chiar eventualitatea expunerii cadavrului in Groznii.

Adjunctul procurorului general din Caucazul de Nord, generalul Nikolai Sepel, sustine ca Mashadov, "membru activ al unei retele teroriste internationale, trebuie inmormantat fara instiintarea familiei, intr-un loc necunoscut".

SUCCESORUL. Ahmed Zakaiev, emisarul lui Mashadov la Londra, a anuntat ieri ca rebelii ceceni l-au desemnat pe succesorul presedintelui separatist, in persoana lui Abdul-Halim Saidulaiev, un tanar de 35 de ani, nascut in Arabia Saudita si implicat, pana acum, intr-o serie de atentate sinucigase.