Incerc de vreo citeva saptamini sa evit emisiunile televizate in care stau la sfat candidatii pentru Primaria Capitalei. Nu-i chip. Vin peste tine cind speri ca, in sfirsit, ai scapat. Vrei sa cauti o dezbatere mai de Doamne-ajuta despre cum se impaca reducerea impozitelor cu marirea lefurilor? Pas.

Marean Vanghelie ocupa tot ecranul cu realizarile din sectorul 5 si neimplinirile din sectorul limbii romane. Vrei sa afli cum se va cocosa economia Romaniei sub presiunea competitiei din Uniunea Europeana? Nu poti din cauza ca Adriean se da la Marean si ii pune pe tava marmura cit cuprinde Ferentariul.

Vrei sa intelegi cum mareste guvernul pensiile cind mastodontii prieteni cu PSD sint in sapa de lemn si executarea silita ii doare-n palarie? Brusc, il revedem pe Radu Opaina, doctor in gigacalorie si navetist pe ruta Proprietari-RADET-Proprietari, care vrea si el la primarie.

Si tot asa, de la post la altul, candidatii la fotoliul parasit de Basescu sint bagati cu forta in campania televizata, desi campania electorala nici macar nu a inceput.

Speram macar, daca tot ne intra in casa fara voie, sa aflam de la ei si gazdele lor raspunsuri la intrebari mai serioase.

De pilda, ce parere au despre alegerile pentru primarii de sector? Chiar e nevoie de primari de sector alesi prin vot direct? In loc sa fie ales prin vot direct doar primarul general, cetatenii sint obligati la fiecare patru ani sa aleaga si primarul de sector. Imaginati-va ce s-ar intimpla daca actualii pretendenti la primaria "mare" ar candida la sectoare, cum de altfel legea le permite.

Inchiputi-va cum ar arata Bucurestiul cu primar general Videanu, primar la sectorul 5 Vangelie, la 1 Anca Petrescu, la 2 Ralu Filip, la 3 Opaina, si asa mai departe. Fiecare ar face in felia lui de Capitala ce l-ar taia capul. Nu stiu in ce Capitala europeana se voteaza si primar general, si primari de sectoare in acelasi timp. Dar modificarea Legii electorale e un subiect prea pretentios.

Vanghelizarea campaniei aduce mai multa audienta.

Nu spun ca moderatorii emisiunilor nu sint de buna credinta. E firesc sa te intrebi in fiecare zi cind iesi din casa cine salveaza Bucurestiul. Insa pe cine mai intereseaza acum o dezbatere despre Capitala? Dupa o campanie pestrita in vara trecuta pe filiera Dragomir-Geoana-Basescu, si o alta extenuanta in toamna-iarna pe relatia D.A.- RAFO-PSD, bucurestenii au nevoie de refacere.

E prea mult sa resuscitezi intrebarea "eu cu cine votez" cind oamenii sint epuizati de dueluri electorale. Campania artificiala de la televizor ce le ofera? Aceleasi intrebari, aceleasi raspunsuri, aceleasi teme. Strazi, gropi, maidanezi, soseaua de centura, investitii in zona de nord, dezvoltare armonioasa, locuri de munca, locuinte pentru tineri, gratuitati pentru pensonari.

Zau ca e prea mult! Iar bucurestenii isi cunosc bine orasul. Chiar mai bine decit candidatii. Nu cer decit sa fie lasati in pace, pentru ca stiu prea bine cu ce candidatii vor vota. Fara sa-i mai vada la televizor.