Atunci cand piata bursiera inregistreaza, pentru o perioada, o evolutie pozitiva, cresterile de curs repetandu-se aproape in fiecare zi, este de asteptat si, oarecum, firesc sa urmeze o perioada de cateva zile de corectii negative.

Asta s-a intamplat in a doua saptamana de martie la bursa din Romania, care a fost si a doua saptamana consecutiva de scadere. Comparativ cu saptamana trecuta insa, deprecierile pe care le-au cunoscut principalele companii listate s-au mai accentuat, iar in acelasi timp a avut loc o diminuare sensibila a lichiditatii.

In mare, dinamica pe care piata bursiera a avut-o in aceasta saptamana poate fi impartita in doua faze: o prima faza de scaderi puternice, in primele doua sedinte, urmata, o data cu oprirea titlurilor SIF de la tranzactionare (insa fara legatura directa cu aceasta), de o tendinta de revenire la nivelul principalelor cotatii, revenire insuficienta pentru a readuce vechile preturi.

In lipsa titlurilor SIF de la tranzactionare in a doua parte a saptamanii, lichiditatea generala a pietei s-a diminuat, astfel incat rulajul total a scazut la 1232,17 miliarde lei (46 milioane USD sau 34,3 milioane EUR), cu o medie zilnica de 246,4 miliarde lei.

Aceeasi evolutie a avut si capitalizarea pietei, care s-a diminuat cu circa 3%, pana la 483139,7 miliarde lei (18 miliarde USD sau circa 13,4 miliarde EUR).

Indicii bursieri au coborat puternic in primele doua zile ale saptamanii, atingand minimele in sedinta de miercuri, 8 martie, cand presiunea sporita la vanzare a determinat si o valoare de tranzactionare in crestere, ce a depasit pragul care s-a impus la inceputul acestui an, de 400 miliarde lei.

Indicele BET a coborat sub pragul de 6000 de puncte in acea sedinta, in timp ce BET-FI a sarit sub cel de 28.000 puncte.

Daca trendul general de scadere a fost insotit de o lichiditate buna, in crestere, revenirea timida de dupa a avut loc pe fondul unei activitati mai reduse, cu o lichiditate asisderea, astfel incat in ultima sedinta valoarea totala de tranzactionare a depasit cu greu 80 miliarde lei, amintindu-ne de

sedintele linistite din vara anului trecut.

Sursa:Prime Transaction

Document:

  • Analiza bursiera (saptamana 7 - 11 martie 2005) -text integral