Maria Basescu a participat la deschiderea expozitiei comemorative a lui Ioan Nemtoi - "Madrid 11.03"

Prima doamna a tarii a trecut neobservata, vineri seara, la vernisajul expozitiei artistului sticlar Ioan Nemtoi, "Madrid 11.03", dedicata memoriei victimelor atentatului cu bomba din Gara Atocha, din martie 2004.

Cei prezenti au realizat ca Maria Basescu se afla in sala doar atunci cind ambasadorul Spaniei in Romania, Juan Pablo Garcia-Berdoy, si-a facut loc prin multime pentru a face cunostinta cu sotia presedintelui.

Maria Basescu a zabovit aproximativ o jumatate de ora printre invitati, discutind cu cele citeva persoane care au recunoscut-o. Sotia presedintelui a plecat imediat dupa ce a ascultat discursurile oficialilor.

Abordata de reporterul "Evenimentului zilei" la iesirea din galerie, Maria Basescu a refuzat, cu amabilitate, sa comenteze semnificatia comemorarii unei tragedii printr-o expozitie de arta.

"Nu am inspiratie", a spus ea zimbind.

"Arta nu poate ramine indiferenta"

Trunchiuri de copaci retezate uniform, cam la inaltimea unui om, cu un capat proptit pe ciment, iar celalalt, suport pentru un glob cu forma iregulata, cu multe culori suprapuse, ca intr-o explozie de sticla.

Ioan Nemtoi a adus multe astfel de obiecte de arta in galeria sa de pe Calea Victoriei si a invitat artisti, critici, oficialitati si jurnalisti pentru a comemora un an de la atentatele cu bomba din trenurile de navetisti de la Madrid, 11 martie 2004, cel mai singeros din istoria Spaniei.

"Arta nu poate ramine indiferenta si, fara a avea pretentia de a schimba ceva, am incercat sa exprim, prin lucrarile mele, o parte din suferinta oamenilor, dar si capacitatea acestora de a lupta", a spus Nemtoi.

Globurile din sticla sint, in acelasi timp, sculptura, pictura si element decorativ, potrivit criticului de arta Pavel Susara. "O metafora a pamintului", cu toate culorile, formele si miscarile sale, dar si "un fel de paleta a pictorului adusa la un nivel de semnificatie suficient siesi".

Arta sticlarului Nemtoi este "un catalizator al sentimentelor si amintirilor", potrivit ambasadorului Spaniei, Juan Pablo Garcia-Berdoy, dar si un leac simbolic, daruit spaniolilor pentru a se "vindeca de ranile pe care altii le produc", conform reprezentantului Ministerului Culturii, Virgil Nitulescu.

Ioan Nemtoi este unul dintre cei mai prolifici artisti romani contemporani, cu expozitii permanente in New York, Danemarca si Romania.

Prima sa expozitie individuala in Marea Britanie, "My Extravaganza", a fost mutata, in aprilie 2004, la sediul central al echipei de formula 1 McLaren, la invitatia directorului executiv, Ron Dennis, unde va ramine pina in aprilie 2005.

"Madrid 11.03" poate fi vizitata pina pe 26 martie, la Galeria Nemtoi si in holul Teatrului Act, Calea Victoriei 126.