preluare BBC

Raportorul Parlamentului European Pierre Moscovici a propus ca aceasta institutie sa aiba si ea un cuvant de spus in activarea clauzei de monitorizare pentru Romania, daca va fi nevoie.

Domnul Moscovici a facut aceasta propunere in cursul dezbaterii rapoartelor privind Romania si Bulgaria in comisia de afaceri externe a Parlamentului European, in vederea votului din 13 aprilie privind tratatul comun de aderare cu cele doua tari.

Dezbaterea a decurs mai bine pentru Romania decat ar fi fost de asteptat dupa curentul de opinie creat de euro-deputatul conservator german Markus Ferber.

El doreste amanarea votului privind Romania datorita nivelului coruptiei.

Domnul Ferber nu a luat cuvantul la dezbaterea raportului, iar reprezentantii tututor grupurilor parlamentare au sustinut ca Romania si Bulgaria trebuie sa fie abordate impreuna, ca pana acum.

Schimbari de pozitie

Mai multi euro-parlamentari au insistat ca un semnal negativ trimis acum Romaniei si noului sau guvern ar reprezenta o gresala politica dezastruoasa.

Clauza care ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei cu un an trebuie sa ramana, nu ca o sanctiune, dar ca o incurajare ca Romania sa se pregateasca bine.

Pierre Moscovici

In Romania, a spus domnul Moscovici, un asemenea semnal nu ar fi nici inteles, nici de inteles.

Foarte importanta este schimbarea de pozitie a grupului verzilor, care a votat impotriva raportului Moscovici in decembrie.

Euro-deputatul olandez Joost Lagendijk a declarat ca "daca fostul guvern PSD ar fi castigat alegerile, as fi votat din nou impotriva raportului, pentru ca nu aveam incredere in PSD si il consideram ca o parte a problemei Romaniei, nu a solutiei".

"Acum e un nou guvern si dupa ce m-am intalnit cu ministrul justitiei, cu ministrul de externe si cu presedintele, sunt convins ca ei vor lupta impotriva coruptiei si pentru libertatea presei".

"De aceea" a conchis domnul Ladenijk, "nu vreau sa pedepsesc acest guvern pentru greselile fostului guvern."

Declaratiile sale au fost urmarite cu atentie din sala atat de fostul ministru de externe Mircea Geoana cat si de actualul ministru al justitiei Monica Macovei, care poarta in aceste zile o serie de discutii cu euro-parlamentarii pentru a-i convinge ca reformele sunt reale.

Indoieli

Dubiile si intrebarile asupra Romaniei persista insa, semnificativ mai numeroase decat in cazul Bulgariei.

Ele sunt enumerate in raportul lui Pierre Moscovici si au fost evocate de-a lungul dezbaterii - nu numai coruptia, reformele in sistemul judiciar si administrativ, ci si deficitul bugetar, ajutoarele de stat, situatia pacientilor din spitalele psihiatrice si a minoritatii rome.

De aceea, a spus domnul Moscovici, clauza care ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei cu un an trebuie sa ramana, nu ca o sanctiune, dar ca o incurajare ca Romania sa se pregateasca bine si sa evite eventuale socuri pentru ea sau pentru Uniunea Europeana dupa momentul aderarii.

Ca o asigurare in plus, raportorul pentru Romania lucreaza chiar la un nou amendament, care sa-i permita Parlamentului European sa intervina si dupa semnarea tratatului de aderare.

"Cred ca prin adaugarea unui amendament care sa explice cum ar putea fi asociat Parlamentul European la continuarea procesului de monitorizare si la invocarea unor eventuale clauze de amanare, raportul meu ar putea fi votat cu o majoritate importanta, poate chiar mai importanta decat in decembrie, dand astfel un sprijin important aderarii Romaniei"-a declarat

Pierre Moscovici.

El doreste ca Romania sa intruneasca tot atatea voturi cat Bulgaria, pentru a evita o decuplare politica si psihologica a celor doua tari.

Problema e ca nu exista nici o baza legala pentru un asemenea amendament.

Potrivit tratatului de aderare, clauza e activata la recomandarea Comisiei Europene si cu votul tarilor membre.

Nu e exclus insa ca, la sfarsitul lunii, cand comisarul pentru extindere Olli Rehn va comparea in fata comisiei de relatii externe, sa accepte ideea ca pe viitor ar putea lua in seama si o rezolutie a Parlamentului cerand amanarea aderarii Romaniei sau Bulgariei.

E greu de crezut ca un asemenea amendament ar putea avea efecte concrete, el facand mai curand parte din incercarea constanta a Parlamentului european de a-si spori puterea fata de celelalte institutii, stabilind in acelasi timp un precedent important pentru negocierile cu Turcia.

Asadar, cu acest "da" conditionat, rapoartele privind Romania si Bulgaria urmeaza sa fie votate in comisie pe 30 martie si in plenara la 13 aprilie, deschizand calea semnarii tratatului de aderare comun la 25 aprilie la Luxembourg.

BBC

Integrare cu sabia deasupra capului

articol preluat din Cotidianul

Parlamentul European are in vedere o rezolutie care ii permite sa intirzie aderarea Romaniei la UE, prin activarea clauzei de salvgardare. Decizia PE asigura totusi un vot favorabil asupra

Tratatului de aderare in 13 aprilie.

Comisia de politica externa si delegatiile interparlamentare ale Parlamentului European au dezbatut ieri raportul asupra progreselor Romaniei si Bulgariei pe drumul integrarii in UE.

Desi evaluarea socialistului Pierre Moscovici, raportor pentru Romania, ne-a fost favorabila, membrii Parlamentului European au dat dovada de un optimism prudent si au tinut sa-si ia masuri de siguranta suplimentare privind indeplinirea de catre tara noastra a tuturor conditiilor la data intrarii in Uniune.

PE va negocia cu Comisia Europeana si Consiliul European (care reuneste sefii statelor membre) o rezolutie care sa ii acorde un rol mai explicit in activarea clauzelor de salvgardare, in caz de nevoie. Masura este una exceptionala, neexistind in acest moment nici macar o baza legala, intrucit in prezent PE nu are nici un cuvint de spus in activarea clauzelor.

Romania risca un vot umilitorfata de Bulgaria

"Daca mergeam dupa mecanismul normal, riscam un vot foarte strins in 13 aprilie, la diferenta mare de Bulgaria.

Asa ca acesta este compromisul la care s-a ajuns: prin implicarea PE in mecanismul de evaluare activa, ne asiguram un vot masiv pentru avizul favorabil in 13 aprilie, dar dupa raportul Comisiei Europene din toamna, Parlamentul European va avea un cuvint mult mai greu de spus pentru o eventuala activare a clauzei de salvgardare", ne-a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri externe din

Senat, Mircea Geoana.

Dezbaterile de ieri au avut drept scop pregatirea avizului conform al legislativului european, necesar semnarii Tratatului de aderare, Comisia de politica externa avind un rol decisiv in acest sens.

Unul dintre membrii comisiei, europarlamentarul ungar Szent-Ivanyi Istvan, ne-a declarat: "Sint convins ca semnarea tratatului cu Romania ar trebui sa aiba loc asa cum s-a stabilit, impreuna cu Bulgaria. Pe de alta parte, este mult prea devreme sa ne pronuntam daca clauzele de salvgardare ar trebui activate. Totul va depinde de performantele Romaniei.

Parlamentul European intentioneaza sa adopte o rezolutie asupra dezirabilitatii aplicarii clauzelor la timpul potrivit."

Europarlamentarii - mai critici decit Comisia Europeana

Implicarea mai activa a PE in activarea clauzelor pentru Romania ne diferentiaza din nou de Bulgaria, fata de care nu au existat rezerve.

Potrivit senatorului Geoana, socialistii ar fi dorit sa introduca o rezolutie similara si pentru bulgari, care sa permita Parlamentului aminarea integrarii vecinilor nostri, dar este putin probabil sa obtina sprijinul celorlalte grupuri parlamentare, care nu au ingrijorari in privinta Sofiei.

Guvernul, obligat la reforma

Rolul sporit al PE in integrarea Romaniei inseamna probleme suplimentare pentru tara noastra, de multe ori criticile europarlamentarilor fiind mai virulente decit ale comisarilor europeni.

In acelasi timp insa este un mod de a tine in continuare sabia deasupra guvernului, care va fi obligat sa continue aplicarea cu sfintenie a masurilor necesare cel putin pina la evaluarea din toamna a Comisiei Europene, alt moment de cotitura pentru parcursul Romaniei catre UE.

Oana Popescu, Cotidianul - 17 martie 2005