Cei care vor sa devina doctori invata mai intii sa fie comercianti si abia apoi sa trateze bolnavi. Asta pentru ca, la primul examen dificil din anul I, trebuie sa faca rost de un craniu uman. Preturile sint destul de mari pentru buzunarele unora dintre ei, mergind pina la 60 de euro pentru un craniu "in stare buna de functionare".

Multi dintre "furnizori" sint tot studenti la Medicina, care au trecut insa de acest examen. Altii se descurca si din cimitire desi, oficial, administratorii nici nu vor sa auda de asa "afaceri".

Examenul la Anatomie din anul I de Medicina este considerat prima proba de foc a studentului. Asta si pentru ca, la acest examen, viitorii medici trebuie sa cunoasca extrem de bine structura corpului omenesc. Craniul e una dintre cele mai complicate parti anatomice din organism. In interiorul sau se afla creierul, dar si segmente ale organelor de simt (ochiul, urechea, mucoasa olfactiva).

Craniul ca mostenire de familie. Nu toti studentii insa pot sa studieze in detaliu aceste aspecte din lipsa "materialului didactic". "Sint foarte putine cranii pentru 800 de studenti, dar fiecare se descurca cum poate. Si eu am avut un craniu cind eram student, dar am fost norocos pentru ca l-am mostenit din familie, impreuna cu alte carti de medicina.

Acum sint foarte scumpe, iar bursele atit de mici. Nici acasa nu le putem da craniile pentru ca sint foarte greu de procurat. In plus, se sparg si se pierd usor. Ar fi prea complicat, iar noi primim putine cadavre pe care le putem folosi pentru studiu", spune prof. dr. Alexandru Ispas din cadrul Facultatii de Medicina Bucuresti.

Cranii in stare mai proasta - 2.000.000 de lei. Carmen Baldovin, studenta in anul V la Facultatea de Medicina, isi aminteste cu groaza de examenul de anatomie din primul an: "Cel mai greu a fost sa fac rost de craniu. Era 50 de dolari unul. Ar fi fost cam dificil sa-l cumpar. Am preferat sa-l imprumut, dar am colegi care si-au achizitionat un craniu.

Il pastreaza si acum la loc de cinste", ne-a povestit Carmen.

Studentii cred ca invatatul din atlas nu este suficient. "Craniul este tridimensional. Are tot felul de fisuri, de canale pe care nu poti sa le vezi in manuale. Cu toate acestea, sint maximum trei persoane intr-o grupa de zece care au craniu "proprietate personala". Restul imprumuta", spune Carmen Baldovin.

Majoritatea "bobocilor" de la Medicina fac rost de cranii de la cei din anii mai mari. Subsolul Facultatii de Medicina e plin de afise cu numerele de telefon ale celor care fac comert cu aceste obiecte. Preturile variaza intre 50 si 60 de euro, cele mai scumpe fiind craniile lacuite, cu mandibula si calota taiate.

Sint insa si studenti care se multumesc cu cranii in stare mai proasta - ciobite, crapate -, pretul acestora fiind de aproximativ 2.000.000 de lei.

Cimitirele fac aprovizionarea cu "material didactic". Daca acum nu mai e foarte greu sa faci rost de un craniu, cu citiva ani in urma era o adevarata aventura. Unii apelau chiar si la administratorii de cimitire pentru a procura unul.

"Eu am facut rost de craniu cu ajutorul parintilor mei care s-au dus in unul dintre cimitirele din Bucuresti si au vorbit cu cel care avea grija pe acolo. Persoana respectiva s-a uitat pe niste liste, a vazut cine nu mai vine la cimitir si pe urma le-a pus la dispozitie o lada cu oase din care sa aleaga", povesteste Octavian Petrisor, student la Facultatea de Stomatologie.

In prezent, se pare ca si aceasta pista a fost blocata. Administratorii cimitirelor te trimit imediat la plimbare daca ii rogi sa-ti faca rost de un astfel de obiect. "Nu ma bag in asa ceva. Apar dupa aceea prea multe probleme. Incercati in mai multe cimitire, poate reusiti", ne-a expediat unul dintre ei.

Craniul se "pregateste" cu fasole. Un craniu care a fost luat din cimitir trebuie sa treaca printr-o serie de operatii laborioase. "Altfel nu poate fi folosit", spun studentii medicinisti. "Prepararea craniului pentru studiu consta, in primul rind, in indepararea muschilor moi. Urmeaza apoi fierberea si, in cele din urma, albirea, care se face cu apa oxigenata.

Asta daca vrei un craniu intreg", explica prof. dr. Alexandru Ispas din cadrul Facultatii de Medicina Bucuresti.

"In cazul in care cineva isi doreste sa separe oasele craniului, nu o poate face decit intr-un singur fel: trebuie sa umple craniul cu fasole si sa il cufunde in apa. Boabele se umfla si oasele craniului se separa. Toate oasele corpului sint detasabile, numai ale craniului nu. Dar, cu multa rabdare, se poate si asta", completeaza prof. Ispas.

Studentii pica pe capete la Anatomie

Oricare le-ar fi posibilitatile materiale, studentii trebuie sa stie cu ochii inchisi cum arata un craniu pentru cazul in care vor fi pusi sa intervina chirurgical. "La Medicina nu prea poti sa refaci. Eu le spun mereu studentilor ca in constructii poti reface zidul, dar in medicina nu poti reface bolnavii. De-asta si sint asa multi restantieri.

Cam 30%-40% pica examenul in prima sesiune, dar au timp sa invete pina in toamna", precizeaza prof. Ispas.

Nici mulajele nu reprezinta o solutie prea buna pentru ca nu sint copii fidele. Astfel, pentru a scapa de restante, cel mai simplu pentru "boboci" este sa apeleze la cei din anii mai mari, contra cost, bineinteles.