Europarlamentarul german Markus Ferber a propus Comisiei Europene, printr-un amendament la Raportul Moscovici, redeschiderea capitolului Justitie si Afaceri Interne, motivind ca deciziile Consiliului European din 16 si 17 decembrie 2004, de inchidere a negocierilor de aderare cu Romania sint "pripite".

Ferber cere initierea de noi negocieri pe acest capitol pentru a avea garantii ca masurile legislative anticoruptie adoptate de guvernul roman sint eficiente, astfel incit "UE sa ramina, si dupa aderarea Romaniei, un spatiu de libertate, siguranta si respectare a legilor".

Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European urmeaza sa discute Raportul Moscovici la sfirsitul lunii martie, in prezenta comisarului european pentru extindere, Olli Rehn. Parlamentarii europeni au depus 21 de amendamente la acest raport.

Dupa vizita pe care a facut-o la Bruxelles, acum trei zile, premierul Calin Popescu-Tariceanu isi declara optimismul fata de votul din 13 aprilie din Parlamentul European, cind trebuie ratificat tratatul de aderare a Romaniei la UE. Acelasi optimism era impartasit si de presedintele Traian Basescu. Pentru ratificarea tratatului trebuie sa voteze ceva mai mult de 75a din europarlamentari.

Vecinii ne linistesc: "Nu-i o tragedie!"

Palfi Istvan, deputat ungur in Parlamentul European, a declarat ieri, la Tirgu Secuiesc, ca exista posibilitatea ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa aiba loc in 2008, nu in 2007. In opinia sa, daca Romania va adera in 2008, nu va fi "o tragedie", deoarece acest fapt ar asigura posibilitatea unei pregatiri mai bune.

Palfi a vizitat municipiul Tirgu Secuiesc, pentru a analiza modul in care Ungaria ii poate sprijini pe locuitorii de etnie maghiara inainte de aderare.

Un alt amendament a lui Markus Ferber propune aminarea cu un an a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in situatia in care criteriile de aderare nu vor fi indeplinite la data programata pentru intrarea in vigoare a Tratatului cu UE.

"In eventualitatea in care criteriile de integrare nu vor fi indeplinite la data programata de intrare in vigoare a Tratatului de aderare (1 ianuarie 2007- n.r.),

Consiliul si Comisia, dupa consultari prompte si consecvente cu Parlamentul European, vor aplica masurile prevazute in articolul 38 al Tratatului cu UE si vor amina, in consecinta, aderarea Romaniei cu un an, pina la 1 ianuarie 2008", propune Ferber, membru al Grupului Partidului Popular European (Crestin- Democrat).

Probleme, probleme

Si alti europarlamentari au depus amendamente, care se refera la drepturile minoritatilor, libertatea presei, protectia mediului, dar si la domeniul economic. Astfel, parlamentarul italian Michie Ebner (PPE) considera ca, desi in privinta drepturilor minoritatilor au fost luate unele masuri, secuii au inca probleme.

Tot el, alaturi de ungurul Kinga Gal (PPE), apreciaza, referindu-se in special la etnicii maghiari, ca in cazul acestora se impun masuri speciale, inclusiv de protectie teritoriala. Ebner mai vrea asigurari si in ceea ce priveste autonomia minoritatii maghiare, a secuilor, precum si garantii ca impartirea in regiuni de dezvoltare economica nu va avea consecinte negative asupra minoritatilor.

Kinga Gal mai propune ca structurarea regiunilor administrative si de dezvoltare, in cazul zonelor locuite de minoritati nationale, sa reflecte cit mai bine caracteristicile economice, sociale, lingvistice si culturale, precum si interesele populatiei locale, respectind principiile subsidiaritatii si autoguvernarii.

Alt amendament sustinut de europarlamentarul ungur se refera la restituirea proprietatilor bisericesti.

Europarlamentarul maghiar Istvan Szent-Ivanyi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa) vorbeste despre integrarea rromilor prin adoptarea legislatiei antidiscriminare, indemnind totodata la implementarea mai eficienta a masurilor de prevenire a segregarii in domeniul educatiei, in ceea ce priveste accesul la servicii medicale, publice si sociale.

La rindul sau, olandezul Joost Lagendijk (Partidul Ecologistilor) sustine eradicarea tuturor formelor de violenta si discriminare impotriva rromilor.

In ceea ce priveste libertatea presei, un amendament al lui Istvan Szent-Ivanyi saluta progresele inregistrate de noul guvern de la Bucuresti in privinta libertatii presei si a independentei mass-media si remarca anuntul guvernului privind incetarea distribuirii preferentiale a publicitatii de stat.

Un alt amendament, sustinut de germana Doris Pack (PPE) si de austriaca Christa Prets (Grupul Socialist), aminteste ca Romania a fost plasata pe locul 45 intr-un clasament privind libertatea presei, realizat in 2002 de "Reporteri fara frontiere", pe ultimul loc intre statele membre UE sau candidate.

Ele remarca progresele realizate ulterior, mentinindu-si insa ingrijorarea privind cresterea numarului de cazuri nerezolvate de agresiune impotriva jurnalistilor.

Moscovici: "Deficiente administrative"

Parlamentarul maghiar Gyula Hegyi (Grupul Socialist) isi manifesta ingrijorarea in legatura cu exploatarea de la Rosia Montana, care ridica serioase amenintari asupra intregii regiuni, iar Kinga Gal propune sa fie luate in calcul efectele exploatarii de la Rosia Montana.

Francezul Pierre Moscovici (Grupul Socialist) sustine ca, in pofida faptului ca politica industriala a Romaniei este stabila, capacitatea sa administrativa comporta dificultati, ceea ce impiedica aplicarea unor masuri adecvate in domeniu. El se refera si la necesitatea eliminarii birocratiei si a instabilitatii legislative.

Parlamentarul german Andre Brie (Grupul Stingii Unite Europene) recomanda institutiilor de stat si organizatiilor neguvernamentale din Romania sa intreprinda o campanie "ampla, sincera si obiectiva" de informare privind UE, in ce priveste avantajele si obligatiile pe care le aduce aderarea, pentru ca romanii sa poata decide in deplina cunostinta si sa se implice in cit mai mare

masura in pregatirile aferente.