Primul ministru Calin Popescu Tariceanu si-a declarat deschis sprijinul pentru ministrul justitiei Monica Macovei in efortul acesteia de a reforma sistemul de justitie si mai ales in lupta anticoruptie.

Dupa publicarea raportului organizetiei non-guvernamentale Freedom House care vorbea, de pilda, despre ineficienta activitatii Parchetului National Anticoruptie, Monica Macovei a fost intens criticata de institutia in cauza si de Consiliul Superior al Magistraturii.

Primul ministru si-a exprimat transant punctul de vedere care contine si o critica directa.

Calin Popescu Tariceanu a declarat ca ministrul Macovei s-a angajat intr-o lupta extrem de curajoasa cu tarele sistemului.

"Vad cu ingrijorare cum sistemul incearca sa se apere si vad, de asemenea, cum in continuare ceea ce inseamna componenta de lupta anti-coruptie pare marcata de o insuficienta cronica."- a declarat premierul Tariceanu.

El a subliniat ca ministrul justitiei, Monica Macovei, se bucura de sprijinul deplin al lui si al intregului guvern din care face parte.

Rezultate concrete

Calin Popescu Tariceanu a cerut institutiilor implicate in lupta anticoruptie sa aduca rezultate concrete, nu maruntisuri, nu intarzieri nejustificate in rezolvarea dosarelor sau explicatii care nu rezolva nimic.

Primul ministru a precizat ca doreste actiuni concrete din partea Parchetului general si a PNA.

"Daca nu, nu putem considera ca ele isi fac corect datoria"- a declarat primul ministru.

Strategia anticoruptie

Sprijinul fara echivoc exprimat de primul ministru vine intr-un moment tensionat pentru Monica Macovei.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, s-a confruntat in ultima vreme - si mai cu seama dupa publicarea raportului Freedom House - cu atacurile directe venite din partea sefului PNA Ioan Amarie sau a membrilor din Consiliul Superior al Magistraturii.

Mult criticatul raport a contribuit, de altfel, la creionarea planului de actiune pentru strategia anticoruptie, solicitata la Bruxelles.

In mare, raportul Freedom House sublinia lipsa de independenta si ineficienta PNA, practic aceleasi tare pe care le observa si raportul de tara al Comisiei Europene din 2004.

Or, obiectia majora ale conducerilor PNA si CSM ar fi ca le este periclitata independenta.

Monica Macovei neaga insa acuzatia. Ea spune ca in conditiile in care sarcina procurorilor este de a lupta cu fenomenul de criminalitate, guvernul este cel raspunzator in fata populatiei pentru lupta impotriva criminalitatii si a coruptiei.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei

"Prin urmare, daca e responsabil, trebuie sa poata sa ceara socoteala pentru modul cum e dusa lupta cu criminalitatea; nu e interventie pe dosare, dimpotriva, vrem sa intarim autonomia procurorilor care lucreaza pe dosare", a declarat Monica Macovei.

Planul de actiune asupra strategiei anticoruptie ar urma sa restranga drastic posibilitatile ca dosarul aflat in lucru la un procuror sa fie incredintat altuia la ordinul procurorului ierarhic superior.

In acelasi timp, acesta va putea contesta la Consiliului Superior al Magistraturii orice interventie a superiorului sau in urmarirea penala sau in adoptarea solutiei.

Aceasta ar fi, in viziunea ministrului Macovei, cea mai buna dovada ca procurorii vor fi independenti.

Guvernul va lua o hotarare cu privire la strategia anticoruptie propusa de ministerul justitiei, saptamana viitoare.