"Rotitele masinariei care-l va alege pe viitorul Papa s-au pus in miscare", subliniaza cotidianul "La Repubblica", din Roma, unde autoritatile au decretat stare de asediu, din cauza numarului urias de pelerini care doresc sa ii prezinte un ultim omagiu Suveranului Pontif, adoptand, totodata, masuri de securitate exceptionale pentru a face fata sosirii celor peste 200 de lideri din intreaga

lume.

Desi "fluviul uman" a inceput sa-si mai reduca fluxul, dupa ce accesul credinciosilor in bazilica Sfantul Petru a fost intrerupt, miercuri seara, o data cu momentul aparitiei delegatiei oficiale americane, conduse de George W.Bush, o mare de oameni astepta inca, ieri, in fata portilor Vaticanului pentru a se putea apropia de catafalcul Papei.

Oficialii italieni se vad pusi in fata unui eveniment inedit, nereusind sa acopere masurile necesare unui asemenea aflux de persoane, cu atat mai mult cu cat nici nu au avut prea mult timp la dispozitie pentru preparative.

Bush se impune

Masurile exceptionale adoptate pentru asigurarea securitatii delegatiilor din intreaga lume, care vor asista la funeralii, au fost supuse unui prim test miercuri seara, prin sosirea presedintelui american, George W. Bush, insotit de sotia sa, Laura, de tatal sau, fostul presedinte George Bush, si de predecesorul sau la Casa Alba, Bill Clinton.

Acestia s-au recules in fata catafalcului Suveranului Pontif, motiv pentru care accesul credinciosilor a fost interzis. George W.

Bush impreuna cu predecesorii sai au avut o intrevedere, ieri dimineata, cu seful statului italian, Carlo Azeglio Ciampi, precum si cu seful diplomatiei italiene, Gianfranco Fini, ocazie pentru care circulatia a fost intrerupta in zona palatului prezidential Quirinal, dand si mai mult peste cap misiunea fortelor de securitate.

Aeroportul din Ciampino, cu uz militar si civil, a fost inchis traficului aerian, exceptie facand cursele statului si cele de urgenta, restrictiile provocand scaderea numarului curselor aeriene prevazute, in timp ce elicoptere ale politiei au survolat traseul urmat de coloana oficiala.

Credinciosii au continuat insa sa inainteze la cozile formate, avand timp doar sa-si faca semnul crucii sau o fotografie in momentul in care ajungeau in fata catafalcului.

A vrut sa demisioneze

Papa Ioan Paul al II-lea si-ar fi dorit sa fie inmormantat in Polonia natala, dar a decis sa ii lase pe cardinali sa hotarasca locul inhumarii sale, dupa cum se arata in testamentul Suveranului Pontif, inceput in martie 1979 si revizuit ulterior, dat publicitatii in ajunul funeraliilor papale.

Un amanunt-surpriza, suficient de important, inclus in testamentul Sfantului Parinte, il constituie intentia sa de a demisiona, in 2000, considerand ca a trait "intr-un secol dificil".

Cei 117 cardinali romano-catolici care se vor aduna in Capela Sixtina de la Vatican, pe 18 aprilie, in cadrul Conclavului Secret, nu stiu inca pe cine vor alege drept viitor papa, insa au cu totii o idee clara asupra problemelor deosebite cu care se va confrunta noul lider al Bisericii in incercarea de a egala macar performantele atinse de predecesorul sau.