Procesul indelung amanat al formarii unui nou guvern al Irakului a inceput prin numirea in functia de prim-ministru a lui Ibrahim Jaafari, membru al unuia dintre partidele care compun coalitia siita invingatoare la alegerile parlamentare din ianuarie. Noul presedinte irakian, Jalal Talabani, a depus joi juramantul.

Domnul Talabani a jurat sa pastreze independenta si suveranitatea tarii, sa-i apere pe cetateni si sa protejeze libertatile individului.

Cei doi vicepresedinti - Adel Abdul-Mahdi si Ghazi al-Yawer - au depus la randul lor juramantul.

Formarea noului guvern irakian este pe cale sa se produca, odata cu alegerea primului ministru. Acesta este Ibrahim Jaafari si a fost nominalizat de consiliul prezidential irakian, alcatuit din presedintele Jalal Talabani si cei doi vice-presedinti.

Ibrahim Jaafari este membru al partidului religios Dawa, formatiune infiintata in 1958 si care este considerata o organizatie a siitilor, desi aproximativ 10% dintre membri sunt de origine sunita.

Partidul Dawa face parte din coalitia siita care a castigat cele mai multe locuri in parlamentul irakian la alegerile din 30 ianuarie. Domnul Jaafari a ocupat functia de vice-presedinte interimar al Irakului si din acest post a fost propus de coalitia siita pentru functia de premier.

In afara de sustinerea din partea formatiunii sale politice, domnul Jaafari a mai fost sprijinit si de celalalt mare partid din alianta siita - care se bucura de sprjinul marelui aiatolah Ali Sistani - Consiliul Suprem al Revolutiei Islamice din Irak, care si-a retras propriul candidat, ministrul de finante Adel Abdul Mahdi, "in scopul

pastrarii unitatii aliantei".

Ibrahim Jaafari are 58 de ani, este de profesie medic si a fost unul dintre primii lideri politici care s-au intors in Irak dupa caderea lui Saddam Hussein.

Noul prim ministru de la Bagdad plecase in exil in Iran in 1980, dupa uciderea de catre Saddam Hussein a catorva mii din membrii partidului sau, Dawa.

Sangeroasa actiune de atunci a culminat cu executarea aceluia care a fondat partidul, aiatolahul Mohamed Bakar al Sadr.

Inaintea alegerilor de la sfarsitul lunii ianuarie, Ibrahim Jaafari chema la unitate nationala pentru o guvernare stabila si declara ca in eventualitatea unui succes "vom guverna in calitate de irakieni si nu doar de siiti."

"Vom face astfel ca la guvernare sa fie incluse si celelalte comunitati". De asemenea, domnul Jaafari s-a aratat precaut si a spus ca trupele americane n-ar trebuie sa plece inainte ca noua armata irakiana sa fie pusa la punct.