Cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva, 71 abtineri, Parlamentul European a aprobat deci aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Drumul e acum deschis catre semnarea tratatutului de aderare, alaturi de Bulgaria, la 25 aprilie la Luxemburg. Desi Bulgaria a obtinut ceva mai multe voturi, 522, ambele tari au avut motive sa rasufle usurate.

Caci cu numai cateva ore inainte, un parlamentar european descria situatia drept haotica, si multi se intrebau daca votul nu va fi amanat cu cateva saptamani sau chiar luni, blocand astfel semnarea tratatului.

Liderul ecologistilor Daniel Cohn Bendit a cerut amanarea votului.

Nu pentru ca ar fi impotriva extinderii, a spus domnul Cohn Bendit, ci pentru ca votul are loc cu 20 de luni inainte de momentul aderarii, cand mai ales Romania are multe de facut pentru asigurarea unor valori fundamentale precum statul de drept si libertatea presei.

Ecologistii s-au gasit insa izolati. Marti seara, grupul conservator, cel mai mare din Parlamentul European, convenise cu o majoritate infima - 92 la 86 de voturi - sa ceara si el amanarea votului.

Dar pe alt motiv - dorinta ca parlamentul sa fie consultat de tarile membre privind ajutoarele financiare acordate Romaniei si Bulgariei dupa aderare, echivaland 44 de miliarde de euro intre 2007-2013.

Cele doua tari riscau sa devina ostatecele vechii lupte de putere intre institutiile europene, in care Parlamentul European nu pierde nici o ocazie sa-si arate muschii.

Mai era si teama ca extinderea a mers oricum prea departe. In spatele usilor inchise, conservatorii germani s-au intrebat de ce tara lor trebuie sa plateasca un sfert din ajutoarele pentru cele doua nou-venite, iar francezii au exprimat temeri ca fermierii lor isi vor pierde subventiile datorita romanilor.

Argumentul ar putea fi utilizat in referendumul asupra constitutiei europene. Dar in opinia raportorului pentru Romania, Pierre Moscovici, e nedemn.

"In momentul in care francezii dezbat constitutia europeana, mesajul pe care trebui sa-l transmitem nu e cel al scepticismului fata de extindere."

"Extinderea", a spus euro-deputatul socialist, "nu e o constrangere, ci un proiect politic."

Domnul Moscovici i-a asigurat pe colegii sai ca nu semneaza un cec in alb pentru Romania si Bulgaria, pentru ca au obtinut pentru prima data dreptul de a contribui la monitorizare si dupa semnarea tratatului, si de a fi consultati in eventualitatea ca aderarea celor doua tari va fi amanata cu un an.

Intr-adevar, cel putin pe hartie, parlamentul si-a impus vointa. De fapt, insa, rolul sau ramane consultativ de acum inainte.

Amanarea cu un an va fi decisa, ca si inainte, de Comisia Europeana si de tarile membre.

Pe de alta parte exista posibilitatea ca euro-parlamentarii sa intervina dupa 2009 asupra sumelor acordate Romaniei si Bulgariei, dar ei asigura ca nu doresc sa modifice efectiv ceea ce s-a negociat, ci doar sa-si reafirme atributiile.

Oricum ar fi, dupa votul dramatic de azi, e clar ca Romania si Bulgaria nu-si mai pot permite sa piarda timpul, pentru ca toti ochii sunt pe ele.