Cei 115 cardinali electori s-au indreptat luni in procesiune in Capela Sixtina unde il vor alege pe noul Suveran Pontif. Ei vor fi inchisi practic in Capela, unde vor sta pina cind se vor pune de acord in privinta numelui noului papa. Piata San Pietro este plina de pelerini curiosi sa auda primii noului Suveran pontif. Ei asteapta sa vada fumul alb, care semnifica incheierea alegerilor.

Cei 115 cardinali care il aleg pe viitorul Pontif, succesorul Papei Ioan Paul al doilea, sunt obligati sa respecte un ritual de vot arhaic de o mare solemnitate. Pentru a vota, ei completeaza la inceput o foaie care poarta, in partea superioara, mentiunea Eligo in Summum Pontificem, in traducere - Aleg ca Suveran Pontif.

Cardinalul elector scrie numele candidatului sau in jumatatea inferioara a paginii, insa, cu un scris care sa nu poata fi recunoscut. Cardinalii electori impaturesc foile, se ridica, in ordinea prestabilita si duc buletinele, tinindu-le la vedere, la altar, unde se afla o urna acoperita cu un platou.

Cardinalul elector depune foaia pe platou si o strecoara in urna, se inclina in fata altarului si se intoarce la locul sau.

In cazul unui scrutin fara rezultat, se pronunta imediat un al doilea vot. Papa trebuie ales cu o majoritate de doua treimi dintre cardinalii prezenti. Patru scrutinuri sunt organizate zilnic, doua dimineata si doua dupa-amiaza, pana la proclamarea unui nou Suveran Pontif.

Dupa trei zile fara nici un rezultat, scrutinul este intrerupt pentru o zi de rugaciuni. Apoi, procedura este reluata printr-o serie de sase. Daca dupa 33 de scrutinuri nu s-a ajuns la nici un rezultat, noul papa poate fi ales printr-o majoritate simpla, de jumatate plus unu.