"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avertizat Franta sa inceteze sa mai faca morala tarii sale pe tema relatiei apropiate (a Romaniei, n.red.) cu Londra si cu Washingtonul", a titrat ieri ziarul Financial Times, prezentand un interviu acordat de Traian Basescu.

"Noi am colaborat in mod traditional cu Londra si Washington", cel mai recent prin trimiterea de trupe romanesti in Irak, a declarat presedintele Romaniei pentru Financial Times.

Traian Basescu a declarat ca doreste sa formeze "o relatie speciala" cu SUA si cu Marea Britanie, cu scopul asigurarii securitatii in regiunea Marii Negre, noteaza ziarul britanic in interviul publicat luni.

De asemenea, membri ai Guvernului de centru-dreapta al Romaniei au lasat de inteles foarte clar ca se considera pe ei insisi in blocul atlantic liberal pe care secretarul Apararii SUA, Donald Rumsfeld, l-a denumit "Noua Europa", dezvaluie Financial Times.

In contextul divergentelor din Europa referitoare la razboiul din Irak, Rumsfeld a "impartit" in 2003 continentul in "vechea Europa" - termen care desemna adversarii interventiei americane, cum ar fi Franta si Germania - si "noua Europa" - termen care desemna statele est-europene care sprijineau interventia americana.

"Parisul s-a infuriat pe Basescu"

In continuare, presedintele Romaniei a respins criticile transmise de Franta Romaniei pentru pozitia pro-americana a Administratiei Basescu. Traian Basescu a declarat ca presedintele Frantei, Jacques Chirac, a fost ofensator in 2003, cand a solicitat statelor candidate la aderarea la UE (printre care si Romania, n.red.) "sa isi tina gura" referitor la problema Irakului, noteaza Financial Times.

De asemenea, ministrul de Externe al Frantei, Michel Barnier, a formulat o insulta atunci cand a declarat depre presedintele Romaniei ca nu are "un reflex european", a declarat Traian Basescu. "Romania este o tara care are respect fata de sine.

Franta este unul din cei mai importanti suporteri ai Romaniei, dar, in acelasi timp, noua nu ne plac astfel de declaratii", a declarat Traian Basescu, citat de Financial Times.

Pozitia presedintelui roman a infuriat Franta, stat care sprijina cel mai activ integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, noteaza Financial Times. "Pozitia lui Basescu poate amplifica in Franta temerile ca aceasta tara pierde fraiele asupra extinderii Uniunii Europene", apreciaza publicatia britanica.

Basescu tinde catre modelul economic liberal

In continuare, presedintele Romaniei a sugerat ca prefera modelul economic liberal pentru a fi aplicat in Romania, iar Financial Times a comentat ca Basescu face referire la modelul aplicat in Marea Britanie. Intrebat de Financial Times ce model economic ar vrea sa impuna, Basescu a declarat ca prefera un sistem "mai liberalizat".

"Vrem sa avem o interventie minima a statului in economie", a afirmat Basescu pentru publicatia britanica.

Referindu-se la afirmatiile presedintelui roman despre Franta, Financial Times noteaza ca Basescu se pregateste sa semneze Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Romania si Bulgaria vor semna luni Tratatul de aderare la UE, document care marcheaza intrarea in faza finala a procesului de admitere in UE a acestor doua tari, aderarea fiind programata pentru 1 ianuarie 2007.

Tariceanu se teme de euro-scepticismul din Franta

In acelasi articol in care prezinta interviul cu Traian Basescu, Financial Times prezinta si opinia premierului roman Calin Popescu Tariceanu, care a admis ca este "ingrijorat" de faptul ca Franta ar putea respinge Constitutia Uniunii Europene si ar putea provoca astfel o criza politica in Europa.

Prim-ministrul roman s-a declarat optimist in ceea ce priveste aderarea Romaniei la UE la termenul fixat, 2007.

"Interferenta unor probleme politice externe in procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei ar cauza o enorma deziluzie", a declarat Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la posibilitatea ca populatia Frantei sa voteze la referendum-ul national de luna viitoare impotriva Constitutiei UE.

Romania, cea mai saraca tara care va adera la UE

In finalul articolului, Financial Times arata ca Guvernul de la Bucuresti amplifica eforturile de limitare a coruptiei din Romania si de imbunatatire a performantelor Justitiei, aceste doua probleme fiind cele mai importante obstacole in calea aderarii Romaniei. "Romania va fi cea mai saraca tara care va adera la Uniunea Europeana", noteaza Financial Times.

Sursa mai aminteste ca aderarea Romaniei la UE va face ca organizatia sa se confrunte cu mai multe probleme, de la instabilitatea regiunii Marii Negre la nevoia de transferuri de sume mari de euro catre fermierii romani.