Presedintele democrat si cel liberal declara ca nu cred foarte tare in reformarea PSD prin victoria lui Geoana, insa, cu sau fara legatura cu asta, se contrazic din nou in legatura cu anticipatele.

De ce nu ar putea intra PSD relativ intarit, intr-un eventual scrutin parlamentar, in urmatoarele luni? Liderul democrat, Emil Boc, raspunde ca „Mircea Geoana este in fruntea unei structuri consturite in continuare dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu.

Cu o floare nu se face primavara, de aceea nu cred ca ceea ce s-a intimplat la PSD schimba datele alegerilor anticipate, cel putin pe termen scurt si mediu".

El a ales insa sa comenteze destul de ambiguu victoria lui Geoana, descriindu-l ca pe un posibil „inceput al sfirsitului sau sfirsit al inceputului", cu argumentul ca „in structura centrala a partidului, dar mai ales in teritoriu, exista foarte multe persoane controversate, asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie si care, in nici un caz, nu pot fi catalogate ca reformiste din perspectiva in

tegrarii in UE".

Aceeasi impresie, dar in alte cuvinte, a exprimat-o si premierul Tariceanu. „O schimbare de lideri nu inseamna reformare. Congresul PSD a avut de ales intre doua solutii la fel de proaste: Ion Iliescu, imaginea prafuita a PSD, si Mircea Geoana, un om care a pierdut doua scrutinuri. Noul presedinte este alaturi de o echipa care nu se poate delimita de eticheta de partid corupt.

In conducere sint aceleasi figuri politice compromise", a sunat aprecierea liderului PNL.

„Nu stiu de ce trebuie sa comentez opinia lui Boc"

Pentru Tariceanu, declaratia lui Emil Boc favorabila anticipatelor, de joi seara, a parut destul de neasteptata. Boc se declarase categoric, in numele PD, de partea solutiei anticipatelor, principalul argument fiind legat de slabiciunile coalitiei in Parlament. Tariceanu s-a limitat ieri sa spuna ca Boc a facut „o evaluare a unei posibilitati ce ar putea exista".

„Nu stiu de ce trebuie sa comentez aceasta opinie. Eu stiu declaratia presedintelui Traian Basescu.

El a declarat ca se va consulta cu mine in aceasta problema, fiecare va expune argumentele intr-o privinta sau in alta si va lua o decizie", a incercat sa se replieze premierul, nevoit sa descrie drept „speculatii" o discutie cu presedintele pe tema anticipatelor, imediat dupa semnarea Tratatului de aderare, programata pentru luni.

Ideea fusese lansata insa chiar de presedintele Basescu, care afirmase ca o decizie legata de anticipate ar urma sa fie luata dupa 25 aprilie, in urma unei discutii cu premierul si conducerea Aliantei. Emil Boc s-a contrazis si el, ieri, apreciind ca, sub Geoana, PSD ar putea vota toate proiectele necesare integrarii.

El a anulat practic argumentul in favoarea anticipatelor, invocat cu o zi inainte, cind apreciase ca majoritatea fragila din Parlament a coalitiei pericliteaza adoptarea legilor necesare integrarii. Emil Boc a exclus insa orice colaborare cu PSD, amintind ca PD si PNL au semnat un protocol valabil pina in 2008.