Japonia isi cere scuze pentru "pagubele si suferinta enorme" provocate in timpul conflictelor militare din trecut, a declarat prim-ministrul japonez, Junichiro Koizumi, in cadrul discursului sustinut cu ocazia inaugurarii lucrarilor summit-ului de la Jakarta, informeaza Reuters.

"In trecut, Japonia, prin dominatia si agresivitatea sa colonialista, a provocat pagube si suferinte enorme popoarelor multor tari, in special natiunilor asiatice," a admis premierul japonez in fata presedintelui Chinei, Hu Jintao, prezent la Jakarta.

"Cu sentimente de profunda remuscare pentru totdeauna pastrate in minte, Japonia a sustinut cu hotarare, in mod constant de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, principiul rezolvarii tuturor diferendelor prin mijloace pasnice, fara a se recurge la violenta," a mai adaugat Koizumi.

Premierul Japoniei si-a anuntat, recent, intentia de a participa la ceremonia care va avea loc la Moscova cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a victoriei Armatei Rosii in cadrul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Festivitatile de la Moscova au starnit un val de reactii adverse in Europa de Est, sefii de stat ai Lituaniei si Estoniei refuzand sa participe la ceremonie pe motiv ca omologul lor rus, Vladimir Putin, a refuzat sa condamne in mod oficial pactul Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Europa de Est sub ocupatia sovietica.