In primele doua luni ale anului, au scazut si investitiile straine directe si cele de portofoliu. Daca regula primelor doua luni se va aplica tot anul, ne vom lauda cu investitii directe de patru ori mai mici decit in 2004.

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni ale anului s-au ridicat la 196 de milioane de euro, cifra cu 20% mai mica decit cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. In perioada ianuarie-februarie 2004, investitiile straine directe au totalizat 245 de milioane de euro.

In plus, in primele doua luni ale anului in curs, datele arata si o diminuare a volumului investitiilor de portofoliu, care au scazut cu 92 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, acesti bani au iesit din Romania.

Capitalul subscris s-a injumatatit

Si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a raportat, pentru aceeasi perioada a anului in curs, reducerea capitalului subscris de firmele cu capital strain, de la 323 de milioane de euro la 157 de milioane de euro. Adica o injumatatire.

Pe totalul primului trimestru, volumul total al capitalului subscris la firmele cu participare straina a fost de doar 192 de milioane de euro, in scadere cu 53% fata de primul trimestru din 2004. Cea mai mare scadere a investitiilor straine directe a fost consemnata in ianuarie, cind ONRC a raportat un nivel de 83 de milioane de euro, fata de 200 de milioane, in aceeasi luna a anului trecut.

Anul trecut am fost primii

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a previzionat pentru acest an investitii straine directe de 3,1 miliarde de euro. Banca Nationala s-a aratat ceva mai prudenta, estimind o suma cuprinsa intre 2,3 si 3 miliarde de euro.

Anul trecut, volumul investitiilor straine directe a fost de patru miliarde de euro, suma care a propulsat Romania pe primul loc in regiune, la acest capitol, chiar inaintea tarilor din Europa Centrala, intrate in UE. Cea mai mare parte a banilor au venit in urma privatizarilor - numai tranzactia prin care OMV a cumparat Petrom s-a ridicat la 1,5 miliarde de euro.

Potrivit datelor prezentate la inceputul anului, ARIS deruleaza 52 de proiecte de investitii greenfield in valoare totala de 2,7 miliarde de euro. 20 dintre aceste noi investitii urmeaza sa asigure intrarea in Romania a circa 960 de milioane de euro, in 2005 si 2006.