„Marfa asigurata: termos metalic, sperma umana si embrioni umani. Valoarea traficului de marfa: 100.000 USD (o suta de mii USD). Suma asigurata maxima per transport, 20.000 USD, din care 5.000 USD reprezinta valoarea termosului si 15.000 USD valoarea spermei si embrionilor umani.

Locul de expediere: USA/Israel/Europa/Romania si retur. Mijlocul de transport: avion. Termosul nu va fi niciodata predat spre depozitare in cala aeronavei. Acesta va fi pastrat in permanenta asupra sa de catre reprezentantul Global Art. Asigurat: SC Global Art SRL, Strada Olimpului nr. 47, Sector 4, Bucuresti".

Dupa cateva luni de investigatii, politistii bucuresteni au obtinut proba traficului cu embrioni umani, facut de „fabrica de bebelusi la borcan" Global Art.

Termenii contractului de asigurare incheiat de reprezentantii acestei firme, descrisi in randurile de mai sus, reconstituie circuitul pe care SRL-ul bucurestean il folosea de ani de zile, fara ca autoritatile sa intervina.

Un reportaj al BBC News si imbolnavirea unei tinere de 19 ani, care a donat ovule, la sfarsitul lunii ianuarie, la clinica Global Art, au declansat o ancheta in acest caz.

La sfarsitul saptamanii trecute, politistii bucuresteni, impreuna cu angajati ai Directiei de Sanatate Publica si comisari ai Garzii Financiare, au verificat mai multe documente ale firmei Global Art.

Investigatorii au gasit aproape noua sute de chitante de mana si formulare tipizate, in care se consemnau sumele de bani pe care donatoarele de ovule le-au primit de la Global Art. Este vorba de peste patru sute de femei, care si-au donat ovulele acestui SRL.

Au primit in schimb 140 de mii de dolari, bani negri, intrucat acestia nu se regasesc in evidentele contabile ale firmei.

Printre documentele descoperite de anchetatori se numara si patru polite de asigurare, tip Cargo, incheiate de Global Art cu o firma de profil din tara, in legatura cu „marfa" transportata spre Statele Unite ale Americii, Israel si tari din spatiul UE.

De fapt, asa cum o dovedesc documentele, in termosurile metalice era adusa in Romania sperma si erau apoi depozitati embrioni umani, dupa fecundarea in vitro a ovulelor „donate" de romance. Valoarea asigurarilor contractate pentru „marfa" traficata de Global Art este de circa opt sute de mii de dolari.

Transportul se facea prin avion, chiar de catre reprezentantii Global Art, cu mentiunea speciala ca termosul era pastrat asupra acestora si pe timpul zborului. „Marfa" era prea importanta pentru a putea fi depozitata in cala avionului.

Surse din cadrul organelor de ancheta ne-au declarat ca SC Global Art nu era autorizata de Ministerul Sanatatii sa efectueze astfel de activitati medicale speciale, nefiind nici macar inregistrata la Directia de Sanatate Publica Bucuresti.

Firma nu era autorizata nici sa efectueze operatiuni de import-export cu sperma si embrioni umani. Mai mult, traficul cu „copiii comandati prin Posta", cum au descris cazul reporterii de la BBC News online, nu apare in evidentele autoritatilor vamale romanesti, fiind facut, practic, in clandestinitate.

Avand in vedere si sumele de bani platite femeilor care si-au donat ovulele, fara ca acestea sa fie inregistrate in evidentele contabile, se contureaza si acuzatii de fraude financiare.

Cazul se afla, deja, in atentia procurorilor de la Directia de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului, care vor coordona investigatiile. Potrivit BBC News online, embrionii obtinuti in Romania erau implantati altor femei, in clinici de specialitate din strainatate.

Medicul israelian Illya Barr, cel care a pus bazele clinicii Global Art, declara cu nonsalanta, intr-un interviu, ca legislatia Romaniei este permisiva cand e vorba de clonat ovule.

Pe de alta parte, studentele romance, manate de nevoia de bani, doneaza ovule pentru doar cateva sute de dolari, fata de 7.000 de dolari, cat primeste o donatoare in SUA.

In timp ce specialistii de la British Fertility Society considera metoda de lucru folosita in acest caz ca fiind dincolo de normele si standardele morale ale practicilor de acest tip, un parlamentar german a cerut chiar o dezbatere in Parlamentul European pe aceasta tema. In Romania, ancheta este inca la inceput...