Bugetul general consolidat a inregistrat in perioada ianuarie- martie 2005 un excedent de 3.710,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP). Asta, in conditiile in care intregul sistem este paralizat din lipsa banilor.

In timp ce sectoare precum sanatatea sau transporturile se zbat ca pestele pe uscat, neavand fonduri sa supravietuiasca, finantistii tarii se lauda cu cifre care nu "zugravesc" sub nici o forma realitatea.

Excedentul bugetului general consolidat de 3.710,2 miliarde de lei, inregistrat in primele trei luni ale acestui an, reprezinta 0,13% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu un deficit de 0,14% din PIB, in aceeasi perioada a anului trecut, preciza ieri MFP. Potrivit specialistilor, aceste cifre nu au insa nici o relevanta, din moment ce sistemul este paralizat din cauza lipsei banilor.

"Lipsa de management si de viziune"

Specialistii acuza guvernantii care anunta excedent de mii de miliarde de lei, in timp ce "tara moare". "Excedentul bugetar nu se justifica, atunci cand ai o criza de acest gen.

Este strigator la cer ca, in timp ce toti se plang ca nu ai bani - si aici trebuie neaparat avute in vedere sanatatea si transpoturile - sa anunti ca ai excedent", ne-a declarat, ieri, fostul ministru al finantelor publice, Mihai Tanasescu, si-a explicat ca cifra facuta publica de MFP nu reprezinta realitatea, in profunzimea ei.

Trebuie amintit faptul ca MFP nu a prezentat ieri si executia bugetului de stat, situatie din care ar fi putut reiesi, daca este asa, situatia roz in care se afla Romania in acest moment.

" Executia bugetului de stat lipseste tocmai pentru ca exista o tendinta de scadere dramatica a veniturilor la bugetul statului, inca de luna trecuta, iar MFP incearca sa le acopere printr-o cifra finala, cea prezentata", a mai precizat Tanasescu. Potrivit acestuia, se impuneau unele solutii la situatiile delicate in care se afla anumite sectoare.

"Exista o criza de proportii in sanatate, la care se impunea o solutie pe masura, facandu-se o derogare de la regula. La transporturi, de asemenea, nu s-a dat un leu de cinci luni de zile. Sunt disperati ca s-au rupt poduri si n-au bani cu ce sa le repare", a precizat fostul demnitar, concluzionand ca "este lipsa de management, de viziune".

Cota unica, din ce in ce mai mult in pericol

"Nu se discuta cu judetele, nu se da drumul banilor si nici nu se pricep sa-i acceseze. Asa ceva nu a mai fost niciodata. Exista o amorteala peste tot. Noi nu mai stim ce se intampla de pe o zi pe alta, ce va fi anul viitor, la cat vor creste impozitele si taxele", a precizat Tanasescu, subliniind ca, "in conditiile de astazi, cu o asemenea politica fiscala taxele vor creste".

"Ne place sau nu, din 2006, cota unica va trebui sa creasca, la fel si TVA. Dar nimeni nu spune asta, pentru ca nimeni nu are aceasta viziune", a conchis fostul ministru al finantelor.

Potrivit cifrelor prezentate recent de Institutul National de Statistica, bugetul de stat a inregistrat insa in aceeasi perioada un deficit de peste 6.700 miliarde de lei, cu 13,5 % mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.