La inceputul acestui an, pe 21 ianuarie, Primaria Piatra Neamt a organizat o licitatie pentru inchirierea unui teren situat linga Spitalul Judetean Neamt. Vadul comercial excelent din zona i-a atras si atentia lui Cristi Borcea, care s-a inscris la licitatie printr-una dintre firmele sale, Crimbogas.

Oficialul lui Dinamo intentiona sa construiasca pe terenul respectiv un complex care sa cuprinda o statie de distribuire a gazului pentru autoturisme, o spalatorie auto si un bar.

Cu citeva zile inainte de licitatie, in Piatra Neamt a inceput sa circule zvonul conform caruia primarul Gheorghe Stefan ii va inlesni lui Borcea dobindirea terenului in schimbul transferurilor lui Baltoi si Alistar la Ceahlaul.

Mai mult, in presa centrala se consemneaza iminenta trecere a celor doi fotbalisti din Stefan cel Mare la Ceahlaul.

Cine ofera la urma cistiga

Momentul licitatiei aduce insa o mare surpriza. Firma locala Omex, ce dorea sa se asocieze ulterior cu Butan Gas, principalul concurent al lui Borcea pe piata distribuirii de GPL, cistiga dupa ce ofera o chirie de aproximativ 4 miliarde lei anual pentru un teren de 787 metri patrati.

La 3 zile dupa eveniment, in ziarul local Realitatea de Neamt se anunta ca transferurile lui Alistar si Baltoi nu se vor mai realiza. Borcea pierduse licitatia.

Ulterior, firma cistigatoare a dat in judecata primaria Piatra Neamt motivind ca ar fi licitat pentru o suprafata mai mica si ar trebui sa plateasca cu 1,5 miliarde lei mai putin.

Desi terenul facea obiectul unui litigiu, Stefan a organizat rapid o noua licitatie pe care Borcea o cistiga cu o oferta uluitor de mica: 150 milioane lei anual!

Ce spune pagubitul

Ioan Mancas, directorul firmei Omex, sustine ca "Gheorghe Stefan dezinformeaza total prin ceea ce spune. A incercat sa ma faca sa bat in retragere trimitindu-mi controale peste controale pe cap fara sa inteleaga ca altii fac ilegalitati in Piatra Neamt.

Eu traiesc din munca mea, nu de pe urma banilor publici, cum se pare ca fac altii. Daca afacerea cu Borcea a fost curata, sa explice de ce dupa ce am cistigat eu in prima faza licitatia a declarat in presa locala ca Alistar si Baltoi nu mai vin la Ceahlaul".

Ce spune Borcea

Directorul executiv al lui Dinamo a negat orice incercare de a-l sensibiliza pe Stefan prin oferirea unor jucatori: "Pe Baltoi il avem in coproprietate cu Farul, cum sa-l putem da la Piatra Neamt?! Sint baliverne. Nu am discutat cu domnul Stefan deloc, de toata actiunea s-au ocupat directorii mei zonali.

Eu voi face acolo o investitie de 300.000 euro, ceea ce inseamna foarte mult".

--------------------------------------------------------------------------------

"Am facut totul legal!"

Stefan sustine ca licitatia organizata a fost corecta si ca Borcea a cistigat pentru ca a fost cel mai serios ofertant

Gazeta Sporturilor: Domnule Stefan, sinteti acuzat ca-l ajutati pe Cristi Borcea sa-si dezvolte afacerile in Piatra Neamt dupa ce acesta a cistigat o licitatie cu un pret foarte scazut.

Gheorghe Stefan: Este o enormitate. Cei de la Butan Gas, care sint rivalii lui Borcea, au licitat mai mult decit au vrut apoi sa plateasca. Trebuiau sa dea 4 miliarde si nu i-au dat motivind ca nu au stiu ca terenul e atit de mare. Eu am facut alta licitatie, iar Borcea a cistigat pentru ca a facut oferta cea mai buna.

Gazeta Sporturilor: Vi se pare o oferta buna suma 150 milioane pentru un teren pe care s-au dat cu putin timp inainte 4 miliarde?

Gheorghe Stefan: Eu cu ce sint vinovat ca nu s-a dat mai mult?

Gazeta Sporturilor: Daca terenul facea obiectul unui litigiu, de ce l-ati scos din nou la licitatie?

Gheorghe Stefan: Pentru ca am dreptul sa fac asta. Ce doreati, sa astept 5 ani pina se termina un astfel de proces?

Gazeta Sporturilor: Si daca pierdeti procesul?

Gheorghe Stefan: Daca pierd, il dau pe Borcea afara de acolo. Dar nu pierd pentru ca am facut totul legal. Cine vrea sa vada actele poate sa le ceara.

Gazeta Sporturilor: Cum va explicati ca in preajma licitatiei se vorbea in presa ca Baltoi si Alistar trec la Ceahlaul?

Gheorghe Stefan: Eu am vrut jucatorii, dar nu s-a putut pentru ca-i doream pe gratis. Chiar a venit tatal lui Alistar la mine sa-l iau inapoi... Domne' astea sint prostii. Eu daca doream sa-l ajut pe Borcea, asociam direct Primaria cu el si se termina povestea cu licitatia. Dar eu am vrut legalitate si asa am avut-o.

--------------------------------------------------------------------------------

Parteneri de blat

In prima etapa a returului campionatului 2001-2002, Dinamo, care se afla in lupta pentru titlu cu Steaua, a cistigat la Piatra Neamt cu scorul de 2-1 dupa un meci catalogat de presa, de reprezentantii Ligii si de cei ai FRF ca fiind trucat.

In prima instanta, comisia Federatiei care a judecat cazul a decis ca ambele echipe sa piarda meciul cu 3-0, Ceahlaul a fost sanctionat cu pierderea a 3 puncte, iar 7 jucatori ai nemtenilor au primit suspendari de ordinul lunilor.

Ulterior, Comisia de Disciplina a FRF, condusa de magistratul Cornel Badoiu, a clasat cazul din cauza lipsei de probe.