A aparut un nou tip de jucator la Bursa: speculatorul pe dosarele instrumentate de Parchet. Cu informatii sigure despre ce urmeaza sa faca procurorii in diverse cazuri penale din lumea afacerilor, acestia pot obtine in citeva ore un cistig de 100%. In cazurile Rompetrol si Banca Transilvania sint indicii clare ca unii au cistigat bani frumosi pentru ca au primit la timp informatii despre ancheta.

Romania ramine tara unde totul este posibil. Iar noile evenimente din lumea afacerilor au dat nastere la Bursa din Bucuresti sau din Sibiu unei noi categorii de jucatori: speculatori pe dosarele instrumentate de procurori. Cistigul poate ajunge in citeva zile la peste 100% din banii investiti.

Jucatorii de pe pietele de capital din tara noastra sint din ce in ce mai atenti la dosarele instrumentate de procurori decit la analizele economice referitoare la societatile pe care mizeaza. Si asta deoarece in Romania lucrurile stau altfel decit prin alte parti. De aceea voci din piata de capital spun ca a aparut o noua categorie de jucatori: speculatori pe dosarele instrumentate de procurori.

Cineva a vindut 40 de milioane de actiuni Rompetrol

„Orice fenomen negativ de genul greva sau actiuni ale procuraturii asupra managementului unei societati produce scaderi ale actiunii societatii in cauza", zice directorul SSIF Ieba Trust, Marius Plugaru. El sustine ca sigur ceva se va mai intimpla in aceste zile la Rompetrol Rafinare Constanta, deoarece informatiile care vin de pe piata de capital spun acest lucru.

„Cineva, ori un grup mai numeros de investitori, au vindut ieri, 30 mai, un volum de 40 de milioane de actiuni RRC. Ceea ce demonsteaza ca ori nu mai au incredere in societate ori au alte informatii, tinind cont ca se asteapta din partea Procuraturii un recurs la neretinerea omului de afaceri Dinu Patriciu.

Iar un investitor care vinde un volum mare de actiuni cu siguranta are informatii importante, deoarece marii investitori nu vind fara o analiza economica in prealabil", puncteaza Marius Plugaru.

Bursa se misca dupa Procuratura

„In general investitorii percep in mod diferit realitatea. De aceea, in timp ce unii vind, altii cumpara", ne vorbeste despre mentalitatea jucatorilor Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). „Este clar ca unii investitori au speculat informatii referitoare la retinerea lui Dinu Patriciu.

De aceea este indicat ca cei care au informatii despre retinerea unor persoane sa se abtina de la comentarii deoarece acestea au un mare impact asupra jucatorilor", atrage atentia seful BVB celor in cauza.

El mai adauga faptul ca nu este prima data cind actiunile au scazut in urma unor declaratii ale procurorilor, un alt caz avind loc la inceputul acestui an, cind la Banca Transilvania a avut loc arestarea mai multor directori. In acele zile actiunile bancii in piata au scazut, de asemenea, destul de mult.

Cum se joaca si care este cistigul

Daca la Bursa de Valori Bucuresti cistigul a fost de doar 20% (de la 900 lei actiunea la un minim, in data de 30 mai, de 725 lei actiunea) in trei zile la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) speculatorii au dat cu adevarat lovitura pe contractele futures pe actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (contracte RRC).

Astfel, cu doar 2.000.000 de lei un speculator poate cumpara un contract futures RRC de 10.000 de actiuni (investitia este foarte mica la Sibiu fata de BVB).

La o cadere a pretului de la 930 lei/actiune in data de 26 mai (data retinerii omului de afaceri Dinu Patriciu) la un minim de 700 lei/actiune in data de 30 mai, un speculator a putut pierde 230 de lei pe actiune (adica 2.300.000 de lei pe contractul futures RRC), iar altcineva a cistigat aceeasi suma de bani. Deci in doar trei zile s-a putut obtine un cistig de 115% din banii investiti.

„Cine a putut previziona evenimentele a cistigat bani frumosi la Sibiu, iar cine nu a putut previziona a pierdut", zice Radu Bilbaie, director de tranzactii la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

Domnia sa este de acord cu faptul ca o informatie de la Procuratura referitor la arestarea unui om de afaceri a carei companie este listata la BVB poate aduce bani frumosi pe termen scurt unui speculator.

Inspirati de dosare

„Noi nu le spunem chiar speculatori pe dosarele procuraturii, ci speculatori inspirati", pune punctul pe „i" Radu Bilbaie. „Asta deoarece nu este treaba noastra ce anume ii ajuta pe jucatori sa cistige bani", mai zice seful de tranzactii al BMFMS.

El este de acord ca poti face mai multi bani daca stii cine se afla pe lista neagra a procuraturii, decit daca faci o analiza economica a companiei respective. Totul este, bineinteles, sa ai informatia mult mai repede decit ceilalti jucatori. Iar la Sibiu zilele acestea lichiditatea pe contractele futures a fost una foarte buna.

Spre exemplu in data de 26 mai volumul contractelor futures pe RRC a fost de 979.510.000 de lei, in data de 27 mai de 891.620.000 de lei, iar in 30 mai de 2.942.690.000 de lei. Pentru a ne face o privire de ansamblu trebuie spus ca, contractele futures RRC au fost printre cele mai tranzactionate in aceste zile in piata.

30% din lichiditatea BMFMS au reprezentat-o contactele futures RRC

„Lichiditatea contractelor futures RRC a fost una cu adevarat buna reprezentind 30% din lichiditatea Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu", arata Teodor Ancuta, presedintele BMFMS interesul jucatorilor in aceste zile pentru acest tip de contracte.

„Pentru noi, ca institutie, aceste cresteri si descresteri ale actiunii companiei Rompetrol Rafinare Constanta nu poate decit sa faca si mai interesante contractele futures RRC pentru jucatori", spera presedintele BMFMS ca acest cistig de 115% pe contractele futures RRC sa atraga noi jucatori.

Cum se joaca

Pentru cei cu experienta pe piata de capital jocul este unul cit se poate de simplu. In momentul in care ai informatii ca are loc o ancheta la o societate listata la BVB este bine sa vinzi actiunile pe care le ai deoarece urmeaza o perioada de scadere a pretului. Apoi, in momentul in care pretul lor atinge un minim ele sint cumparate.

Datele statistice arata ca in general dupa doua-trei zile piata se stabilizeaza. Fapt petrecut si ieri cind pretul actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta au crescut fata de cel mai mica valoare cu 2,90%.

Astfel, cei care au vindut in ziua retinerii lui Patriciu actiuni RRC si au cumparat azi au facut o afacere de 175 de lei pe actiune (au vindut cu 900 lei/actiunea au rascumparat-o cu 725 lei/actiune). Deci un randament de aproape 20%.

La Sibiu cei care au vindut contractele futures RRC, cu scadenta iunie, in data de 26 mai cu 930 de lei/actiune si le-au rascumparat ieri cu 700 de lei/actiune au cistigat in jur de 230 de lei, ceea ce face ca la un contract futures de 10.000 de actiuni cistigul sa fie de 2.300.000 de lei. Cu numai doua milioane de lei. Deci un randament mediu de 115%.