Agentia imobiliara Neocasa a realizat un studiu in care, pe baza ofertelor din primul trimestru al acestui an, se analizeaza costurile comparative ale achizitionarii unui apartament (vechi sau nou) a unei case/vile sau a construirii unei case pentru persoane cu diverse categorii de venituri.

Au fost alese: o familie care are un venit net de 1.000 euro/luna (familie care constituie grosul clasei mijlocii din Romania) - considerat segmentul mediu/inferior, familie cu venit net de 2.000 euro/luna - segmentul mediu, familie cu venit net de 3.500 de euro/luna-segmentul mediu superior.

In ce priveste familia din segementul inferior s-a considerat ca dispune de 60.000 euro. Cu acesti bani nu poate sa-si ia un apartament de 3-4 camere si 80 mp in zone ca Berceni, Crangasi, Drumul Taberei, Titan, unde mp locuibil costa 798 euro. Familia respectiva ar putea sa-si ia la limita un apartament in bloc nou cu 60.000 euro.

In schimb, pentru aceasta suma oferta de case noi este foarte saraca. Mari dezvoltatori de proiecte nu sunt interesati de constructia de case noi ieftine, care nu le aduc un profit prea mare. O casa noua la 80 mp costa teoretic 39.200 euro, dar case sub 140 mp (costa 69.000 euro) nu se construiesc.

O casa construita in regie proprie in oras poate costa 43.400 euro cu teren cu tot, fara a avea insa finisari de calitate. Problema este oferta redusa de terenuri, vecinatatile (astfel de case se construiesc in cartiere marginase) si problema utilitatilor. La toate acestea se adauga procesul birocratic indelung si costisitor (trebuie inclusa si spaga).

Mai exista si o problema de mentalitate: romanii vor „casa de piatra" si nu prea sunt interesati de imobilele construite din alte materiale.

O constructie in regie proprie in afara orasului este ieftina, dar la pretul constructiei se adauga costul utilitatilor. Mai exista si problema transportului, intrucat grupul tinta nu dispune intotdeauna de mijloc de transport propriu. Familia din segmentul mediu se presupune ca are un buget de 120.000 euro.

Nici aceasta familie nu se poate atinge de un apartament de 120 mp din blocurile vechi din zone ca 1 Mai, Aviatiei, Stefan Cel Mare.

Acestea ar costa 128.040 euro, la care se adauga costurile renovarii.

Adevarul este ca apartamente de 120 mp in zonele respective nu prea exista. Si pentru acesta categorie oferta de apartamente in blocuri noi si pentru case noi este destul de saraca. Daca vrem sa construim in oras ne lovim de aceeasi oferta scazuta de terenuri. Spre deosebire de prima familie, s-a considerat ca cea de a doua construieste (sau cumpara) la 400 euro/mp. Familia cu venituri nete de 3.500 euro/luna are alte pretentii.

Ea vrea finisaje (pentru constructii noi) de 500 euro/luna si un spatiu locuibil de 180 mp. Si in acest caz calculul pentru un apartament intr-un bloc vechi este unul mai mult teoretic pentru ca apartamente cu asemenea suprafete nu prea exista. In schimb, pentru acest segment oferta in blocurile si casele noi este mai mare.

Reabilitarea gratuita a imobililor cu risc seismic

Reabilitatea tuturor blocurilor din Bucuresti cu grad mare de risc seismic va fi realizata cu bani publici, a anuntat, ieri, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului Laszlo Borbely.

El a spus ca anul acesta urmeaza sa fie finalizate 13 dintre cele 100 de astfel de imobile, Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turismului are in vedere eliminarea, in acest an, a subventiei de 20% acordata persoanelor fizice care isi construiesc case prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), astfel incat aceasta sa nu mai aiba o pozitie privilegiata pe piata.

Suntem neam de proprietari

97,5% din locuintele din Romania sunt in proprietate privata, arata datele Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. In Europa ne-au luat-o inainte doar albanezi.

Doar 2,5% din locuinte sunt date in chirie. Pentru chiriasi se anunta vremuri grele: pretutile chiriilor vor incepe sa se apropie in acest an de chiriile de pe piata libera. „Mentalitatea la noi a fost pana acum, legata de „casa de piatra", de o mobilitate mai redusa a populatiei" a dclarat Laszlo Borbely, ministru delagat pentru amenajari publice si amenajarea teritoriului. La suprafata medie pe locuinta stam rau: 17,4 mp (cam cat o garsoniera).