Premierul roman s-a intilnit cu posibilul viitor cancelar al Germaniei, Angela Merkel. Liderul crestin-democrat german sustine o pozitie intransigenta: daca raportul de tara nu va fi bun, Germania nu ne va primi in UE.

Premierul Tariceanu a declarat la finele intilnirii cu presedintele Uniunii Crestin-Democrate (CDU), Angela Merkel, ca perceptia asupra Romaniei nu s-a schimbat decit intr-o mica masura. Agenda politica a crestin-democratilor in privinta aderarii Romaniei este simpla.

Tratatul de aderare va fi ratificat doar daca raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va publica in toamna va fi pozitiv. „Daca raportul va spune clar, documentat, ca Romania si-a indeplinit angajamentele fata de Uniunea Europeana, atunci vom putea ratifica Tratatul de aderare.

In momentul de fata mai sint multe de rezolvat", a spus purtatorul de cuvint al CDU pentru probleme europene, Peter Hintze. Chestiunile „de rezolvat" sint eradicarea coruptiei, reforma justitiei si libertatea presei. Adica exact domeniile pentru care Romania a fost criticata in raportul de tara al CE de anul trecut.

50% in sondaje

Pozitia prezentata ieri este foarte importanta, avind in vedere ca, in eventualitatea organizarii in Germania in luna septembrie a alegerilor anticipate, CDU are sanse mari de a obtine victoria chiar cu peste 50%. Angela Merkel este candidatul acestei formatiuni politice la functia de cancelar.

Popularitatea sa a depasit-o de mult timp pe cea a cancelarului Schröder, iar sondajele arata ca are cele mai multe sanse sa ajunga prima femeie-cancelar. Nascuta in Germania de Est, de profesie cercetator chimist, a fost discipol al lui Helmut Kohl si este caracterizata de dirzenie, intransigenta si ambitie.

Cu toata simpatia

Timp de doua zile premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aflat la Berlin pentru a lua pulsul politicienilor germani. Cu liberal-democratii din Germania nu exista probleme. Presedintele si vicepresedintele acestora, Wolfgang Gerhard, respectiv Werner Hoyer, nu au formulat nici o critica, lucru lesne de inteles, datorita afinitatii politice cu liberalul Calin Popescu Tariceanu.

In schimb, cu reprezentantii CDU situatia se prezinta altfel. „Cu toata simpatia pentru tara dumneavoastra, noi trebuie sa ne cistigam si o majoritate la nivelul opiniei publice din Germania. Europa nu se construieste din declaratii", a afirmat purtatorul de cuvint pentru politica externa al CDU, Friedbert Pflüger.

Probleme interne, dar cu ricoseu

In situatia in care se stabileste organizarea alegerilor anticipate in Germania, campania electorala se va axa pe problemele interne ale acestei tari. Pflüger a dezvaluit cit de interne sint problemele respective: in Germania, la o populatie de 80 de milioane de locuitori, exista cinci milioane de someri.

Multi dintre acestia ramin fara un loc de munca din cauza, spune Pflüger, ca multe companii isi muta fabricile in Europa de Est, unde mina de lucru este mai ieftina.