Cu doar zece zile inaintea Consiliului European de la Bruxelles si trei saptamani pana la preluarea presedintiei UE, Marea Britanie renunta la proiectul de lege care i-ar fi permis sa organizeze, in primavara lui 2006, referendumul asupra Constitutiei.

Londra ar dori sa prezinte "inghetul referendumului", asa cum l-a numit presa insulara, drept o simpla amanare pana la clarificarea viitorului Tratatului constitutional. Liderii europeni s-au pronuntat deja in favoarea continuarii procesului de ratificare, in frunte cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ostil oricarei "decizii unilaterale" luate de un stat membru.

Sambata trecuta, presedintele Jacques Chirac si cancelarul Gerhard Schroeder, preocupati sa afiseze unitatea de vederi a tandemului franco-german, serios slabit de criza europeana, au facut si ei apel la continuarea ratificarii.

Avantaj pentru Londra

Oficializarea pozitiei Londrei, facuta de Jack Straw in "cuvinte cantarite cu grija" pentru a evita ca Marea Britanie sa apara in postura tarii care aplica lovitura de gratie unui tratat "muribund", convine insa de minune premierului Tony Blair. Potrivit analistilor, "inghetul" referendumului il va scuti pe premierul britanic de o infrangere usturatoare.

Ultimul sondaj publicat vinerea trecuta in cotidianul "The Sun" credita tabara adversarilor tratatului cu 72 la suta din optiuni, fata de doar 57 la suta, procent publicat inaintea referendumurilor din Franta si Olanda. Or, o respingere atat de categorica a tratatului, sustin analistii, s-ar fi soldat automat cu plecarea inainte de termen a premierului Blair din Downing Street.

Decizia britanica de suspendare a ratificarii va incuraja oprirea acestui proces si in celelalte tari care urmau sa organizeze referendumuri. Deja, Irlanda nu mai vrea consultare populara, iar Danemarca si Portugalia ar putea sa-i urmeze exemplul. Si asa procentul celor ostili tratatului a crescut spectaculos in aceste tari, incurajat de votul negativ din Franta si Olanda.

Blair renunta la eforturile pentru UE

Tony Blair, care a plecat, ieri, la Washington, pare sa se distanteze tot mai mult de criza cu care se confrunta Europa. El urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Bush in pregatirea summitului G8 din iulie, pentru a obtine sustinere in vederea combaterii saraciei, au anuntat surse apropiate premierului.

Inainte de vizita, primul-ministru britanic le-a declarat consilierilor sai apropiati ca se va concentra de-acum incolo asupra Lumii a treia, deoarece "pentru Africa merita luptat, dar pentru Europa, in actuala forma, nu merita".

Decizia, care marcheaza o schimbare radicala de atitudine a premierului britanic, a fost explicata de unul dintre colaboratorii sai: lupta pentru a plasa Marea Britanie in centrul constructiei europene nu se mai justifica de vreme ce "Europa a revenit pe plansa de proiectare". Pentru Blair, centrul de greutate al intereselor britanice se va muta de acum incolo in Africa.

Cum va reusi insa Tony Blair sa se distanteze de Europa si cu ce rezultate, ramane de vazut, comenteaza sceptica presa britanica.