Vicepremierul George Copos considera ca exportatorii sint eroi nationali si le-a cerut ieri sa reziste pina in 2007. Asociatia nationala a exportatorilor si importatorilor cere ca energia si gazul sa nu se mai scumpeasca.

George Copos i-a gratulat ieri pe exportatori cu titlul de eroi nationali, in conditiile in care acestia vor avea de suferit in urmatorii trei ani. Vicepremierul considera ca marea problema care afecteaza activitatile de import-export o reprezinta intrarea pe teritoriul tarii a produselor subevaluate si a celor contrafacute.

In perioada 2001- 2005, au intrat pe teritoriul Romaniei cantitati foarte mari de produse, la preturi subevaluate. Copos a refuzat sa discute despre pretul utilitatilor, in ciuda faptului ca exportatorii considera ca pretul la energie si gaze ar trebui inghetat.

ANEIR va solicita guvernului inghetarea majorarii de preturi la utilitati. „Am solicitat inghetarea tarifelor pina la o analiza de fond a acestora, deoarece preturile nu reflecta costurile reale ale productiei", a declarat Mihai Ionescu, adaugind, de asemenea, ca si obligativitatea platii retroactive a abonamentului la gaz metan reprezinta o problema pentru exportatori.

Secretarul general al ANEIR a spus ca aceste preturi nu reflecta costurile reale, in sensul ca sint umflate artificial, fapt ce „pune pe butuci" activitatea economica. In schimb, de majorarile de preturi profita regiile de utilitati nerestructurate.