In Romania nu exista piete reglementate, in afara de cea valutara si cea bancara, a declarat, ieri, consultantul financiar Bogdan Baltazar.

"Noi am obtinut statutul de piata functionala cu ajutorul tablourilor date lui Verheugen si copilasii trimisi la Prodi si Berlusconi", a spus Baltazar, in cadrul seminarului lunar "Barometrul Economic", organizat de Curierul National si Institutul National de Statistica (INS).

Pe de alta parte, Bogdan Baltazar a afirmat ca in Romania nu exista, la ora actuala, un IMM promitator care sa nu fie finantat de catre banci. Totodata, el a precizat ca, in Occident, 75% din IMM-uri sunt subcontractoare pentru «giganti», in timp ce, la noi, exemplele in acest sens sunt rare.

Blanculescu: Taxele trebuie sa scada

In completare, fostul ministru al controlului, Ionel Blanculescu, a adaugat ca sistemul judiciar si concurenta neloiala creeaza cele mai mari probleme pentru investitori si IMM-urile din Romania. "Exista multi investitori care pierd procese in Romania si se adreseaza CEDO. Fiscalitatea mare si coruptia sunt piedicile pentru investitori. Cota unica a rezolvat o parte a problemelor. Trebuie avuta in vedere scaderea taxelor si impozitelor", spune Blanculecu.

Numarul IMM-urilor, in crestere

In cadrul dezbaterii, la care s-a abordat in principal tema obstacolelor in calea afacerilor, INS a prezentat studiul "Intreprinderi noi si profilul intreprinzatorilor din Romania". Directorul general al INS, Mariana Pietreanu, a precizat ca, in perioada 1995-2001, rata de creare a unui IMM a fost de circa 17%, iar in 2002 a crescut, ajungand la 23-31%.

Potrivit studiului, intre 1995 si 2003, in Romania au fost infiintate 636.762 de firme, preponderent in sectoarele industrie, constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, alte servicii.