Combustibilul necesar incalzirii la iarna costa cu 35% mai mult decit iarna trecuta. Factura energetica a Romaniei va ajunge, astfel, la 2,3 miliarde de dolari. Saltul de peste jumatate de miliard de dolari are drept cauze scumpirea combustibilului si cresterea cererii de energie. Diferenta se va regasi atit in facturi, cit si in efortul bugetar al statului.

In ultimii ani, statul a scos de la buget banii pe care Termoelectrica nu i-a putut rambursa.

O parte din subventia acordata de stat a fost deja eliminata. Acest lucru a dus la cresterea pretului de referinta al energiei termice cu 20%, incepind de la 1 iulie.

Combustibilii pentru iarna urmatoare costa cu o jumatate de miliard de dolari mai mult decit iarna trecuta, din cauza scumpirii combustibilului si a cresterii cererii de energie. Diferenta se va regasi in facturi.

Fondurile necesare achizitionarii de combustibili pentru perioada de iarna 2005-2006 se ridica la 70.700 de miliarde de lei, care vor fi asigurate atit din sursele proprii ale producatorilor de energie, cit si din credite interne sau externe, au declarat surse din Ministerul Economiei.

Cele 70.700 de miliarde de lei reprezinta echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde de dolari, calculate la cursul actual, de 29.811 lei pentru un dolar. Valoarea totala a combustibililor care au fost necesari iarna trecuta s-a cifrat la aproape 56.000 de miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de dolari la un curs de 33.000 de lei pentru un dolar).

Pentru iarna 2005-2006, vor fi contractate credite interne in suma totala de 19.135 de miliarde de lei, dar si credite externe in limita totala a 105 milioane de dolari. Celelalte fonduri necesare vor fi asigurate din sursele proprii ale unitatilor producatoare. Stocurile trebuie constituite pina la 30 septembrie.

De ce e mai mult

Pentru trecerea iernii sint necesare 4,8 milioane de tone de lignit, 746.000 de tone de huila si 3,2 miliarde de metri cubi de gaze, estimindu-se o crestere a consumului de energie electrica si termica de pina la 5% fata de iarna trecuta.

Un alt motiv pentru cresterea valorii facturii fata de iarna trecuta este si scumpirea produselor energetice (gaze - care s-au scumpit, atit pe plan international, cit si pe plan intern, pacura - mai scumpa din cauza cresterii preturilor la petrol) alaturi de cresterea tarifelor cu transportul.

Combustibilii vor fi platiti prin facturile la intretinere. Cea mai mare parte a lor, datorita faptului ca, de-a lungul anilor, au fost cazuri cind Termoelectrica n-a putut rambursa creditele, va fi platita de catre stat.

Iminenta scumpire a carburantilor

Pretul petrolului a atins, la finalul saptaminii trecute, 57,25 dolari barilul pe piata londoneza, cel mai inalt nivel din aprilie pina in prezent, continuind ritmul ascendent determinat de majorarea cererii.

Pentru Romania, unele previziuni indica un pret al benzinei de peste un euro (adica 36.100 de lei) la toate sortimentele, in urmatoarele luni, in cazul in care barilul de titei nu coboara sub 53 de dolari.