Intr-un comunicat transmis Parlamentului, care dezbate in aceste zile legea Bursei, AOAR spune ca „graba cu care se promoveaza privatizarea BVB are in vedere realizarea de catre alesii ce vor fi beneficiarii acestei noi privatizari de succes a unor viitoare castiguri si mai mari, oferite de o posibila preluare a bursei de alte organizatii similare, puternice si dispuse sa plateasca sume

importante de bani pentru o astfel de tranzactie, asa cum s-a intamplat recent cu bursa din Ungaria". Potrivit AOAR, prevederile proiectului legislativ sunt incorecte si, in fapt, se doreste „sa se faca cadou unor firme private, cunoscute sub numele de societati de servicii de investitii financiare, parti ale unei proprietati publice la a carei creare nu au contribuit cu nimic".

Oamenii de afaceri mai spun in comunicat ca BVB este o institutie de maxima importanta pentru mediul de afaceri, motiv pentru care trebuie asigurata functionarea corecta, transparenta si eficienta a acesteia si dupa momentul transformarii ei din societate publica in societate privata".

In replica la suspiciunea privind graba cu care Bursa doreste sa se demutualizeze, vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica, declara ca BVB si-a asumat niste termene de dezvoltare a pietei de capital, pentru a face fata competitiei externe, si de aceea se doreste finalizarea acestui proces cat mai repede.

El afirma ca oamenii de afaceri ar fi trebuit sa poarte o discutie cu reprezentantii Bursei inainte de a emite un comunicat public, care afecteaza imaginea institutiei.

„Este pacat ca asupra BVB sa planeze suspiciuni, intr-un moment defavorabil pentru piata, cand lichiditatea este redusa". Stoica mai declara ca Bursa nu exclude ca, dupa procesul de transformare in societate pe actiuni si impartirea capitalului social in mod egal intre brokeri, sa faca o oferta publica pentru a atrage alte resurse financiare.

Astfel, emitentii, investitorii sau alte entitati ar putea detine si ei actiuni la Bursa.

La randul sau, vicepresedintele subcomisiei privind piata de capital din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, spune ca Bursa si patrimoniul ei au fost constituite de catre brokeri. Parlamentarul mai afirma ca societatile listate nu au contribuit cu nimic la functionarea Bursei si ca nimeni nu a sarit in ajutorul pietei atunci cand trecea prin perioade grele.

La inceputul lunii iunie, deputatii au aprobat propunerea legislativa privind schimbarea statutului juridic al BVB din institutie de interes public in societate comerciala pe actiuni. Potrivit oficialilor BVB, raportul de evaluare realizat de firma de consultanta KPMG a stabilit ca patrimoniul institutiei se ridica la 15 milioane de euro.

Propunerea inaintata de auditor este ca, din aceasta suma, sa fie constituit un capital social de cinci milioane de euro. Transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni este primul pas in procesul de fuziune a acesteia cu BER.

Septimiu Stoica afirma ca unificarea celor doua piete ar putea avea loc in luna septembrie, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se realizeze si fuziunea cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu. Astfel, se va constitui o piata de capital puternica si competitiva, spune vicepresedintele BVB.

Bursa nu poate fi donata brokerilor, pentru ca piata de capital este o institutie unde firmele aduna bani de la investitori si nu poti sa pui institutia brokerului in centru, a declarat ieri, pentru „Averea", Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

El a criticat proiectul de lege privind transformarea Bursei din institutie de interes public in societate pe actiuni, care prevede ca patrimoniul institutiei va fi impartit intre brokeri. „Ar trebui sa fie un proces total transparent, derulat fie prin licitatie, fie prin oferta publica", spune presedintele AOAR.

In replica, Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), spune ca preluarea pietei de catre brokeri este un lucru firesc, deoarece ei sunt creatorii acesteia si principalii finantatori. „Bursa a fost infiintata prin contributia brokerilor de la bun inceput. Nu vorbim aici de o privatizare, pentru ca statul nu are vreo actiune la Bursa.

Este o institutie publica, finantata de brokeri. Noi dorim sa trecem de la o institutie de interes public la una demutualizata, adica unde proprietari vor fi brokerii. Si pana acum Bursa a functionat din banii brokerilor", a spus Oprescu.

La randul sau, Pogonaru argumenteaza cu faptul ca nici o bursa din Europa nu s-a privatizat in acest fel si ca nu se poate spune ca doar brokerii au contribuit la functionarea acestei institutii, prin plata unor comisioane. „Comisioane au platit si investitorii si emitentii", spune el.

Disputa actuala se poarta in jurul Depozitarul lui Central, institutie esentiala a pietei, care garanteaza ca tranzactiile din piata se transforma in actiuni si bani.

Pogonaru nu este de acord ca Bursa sa fie actionar majoritar la Depozitarul Central, cu 51% din actiuni, in conditiile in care contributia ei va fi in natura, adica cu piata in sine, evaluata la 16 milioane de euro. Daca vor sa devina actionari la Depozitarul Central, alti investitori trebuie sa scoata bani din buzunar, spune el.

Bursa are un capital social de 5 milioane euro, ne-a declarat Oprescu. Blocajul actual afecteaza planurile de fuziune cu piata Rasdaq, a mai spus presedintele Bursei.