Intr-o operatiune de amploare, pentru a distruge bazele insurgentilor din satele irakiene de la frontiera cu Siria, puscasii marini americani au gasit intr-o cladire din Karabila "o clinica a mortii", un centru de tortura folosit de gherila sunnita, relateaza Corriere della Sera, in editia online de ieri.

Alte cateva zeci de astfel de centre au fost descoperite si la Fallujah, in inima faimosului triunghi sunnit. Centrele respective erau insa "reci", abandonate si curatate de rebeli.

Acest ultim centru al violentei si abuzurilor pentru intimidarea populatiei era "cald", intrucat insurgentii nu au mai avut timp sa ascunda instrumentele si sa faca sa dispara victimele torturii.

Pe langa fire electrice, catuse, lanturi si alte instrumente de tortura, soldatii americani au gasit patru detinuti inca in viata: marturii pretioase care, poate pentru prima data, ar putea dezvalui secrete ale rezistentei irakiene.

Ostaticii rebelilor erau tineri "vinovati ca au acceptat infamia" unui loc de munca in noua armata irakiana, cel mai probabil pentru a-si ajuta familiile, fiind astfel vazuti drept complici ai inamicului.

Irakienii descoperiti in casa respectiva le-au spus militarilor americani ca au fost torturati cu socuri electrice si biciuiti timp de mai mult de doua saptamani. Unul dintre ei, Ahmed Isa Fathil, in varsta de 19 ani, fost membru al noii armate irakiene, a declarat ca a fost torturat timp de 22 de zile.

El a adaugat ca nu a vazut fetele agresorilor, dar ca uneori acestia ii sopteau :"O sa te omoram". Irakianul nu a fost interogat de agresori si nu stie ce doreau acestia.

"Ucid pe cineva zilnic", a declarat Fathil, ale carui maini erau atat de umflate incat nu a putut deschide cutia cu bautura racoritoare oferita de militarii americani. Potrivit cotidianului, manualul descoperit in centrul de tortura era prima editie din 2005 a "Principiilor filosofiei jihadiste", scrisa de Abdel Rahman al-Ali.

Cartea includea capitole ca "Modul de selectionare a celui mai potrivit ostatic" si "Legitimitatea decapitarii necredinciosilor". De asemenea, au fost gasite pasapoarte false, catuse, medicamente si un ghid pentru fabricarea explozibililor. In fata casei erau parcate trei masini pline cu dispozitive de acest tip.