Sa facem cat mai repede proiectul! Presedintele il vrea cat mai urgent", le-a spus consilierul prezidential Claudiu Saftoiu parlamentarilor si sefilor serviciilor de informatii chemati, joi, la Palatul Cotroceni, pentru discutii finale pe marginea proiectului privind comunitatea de informatii.

Surse parlamentare ne-au declarat ca opozantii proiectului – reprezentantii PNL si cel al SRI – au atras atentia ca actul normativ nu poate fi promovat in regim de urgenta, pentru ca trebuie mai intai modificata Legea CSAT. „Nici o problema!", ar fi raspuns Saftoiu, „Oricum trebuia modificata legea".

Presedintia ar vrea sa ii scoata din CSAT pe unii ministri, introdusi in Consiliu pe vremea cand Adrian Nastase se razboia cu Ion Iliescu. Oricum, in conditiile in care ar fi aprobat proiectul basescian, CSAT isi pierde o buna parte din obiectul de activitate.

Legea CSAT nu este singura care trebuie modificata: vor trebui formulate amendamente si la legile de functionare ale serviciilor secrete. Pentru ca proiectul de lege drag Cotrocenilor sa fie promovat „cat mai repede", ar trebui ca Executivul sa dea o ordonanta de urgenta miercuri, in ultima sa sedinta inaintea vacantei parlamentare.

Or, cu doar o zi inainte – marti –, este programata o masa-rotunda pe marginea proiectului, astfel incat presedintia sa includa in lege si parerile societatii civile.

Apoi, conform procedurii, ar trebui ca Traian Basescu sa convoace CSAT, care sa aprobe, cu unanimitate de voturi, proiectul, lucru putin probabil, pentru ca ministrul Apararii se opune trecerii Directiei Generale de Informatii a Armatei la comunitatea de informatii.

Daca si acest hop este trecut, Guvernul ar trebui sa dea o ordonanta de urgenta pe care cei mai multi dintre ministri nu o cunosc si la care vor fi doar spectatori.

Cel mai probabil scenariu este ca Executivul sa emita, in vara aceasta, ordonanta de urgenta, dupa ce proiectul va deveni digerabil pentru toti cei implicati, iar Parlamentul sa fie convocat in sesiune extraordinara.

Toate informatiile - direct la Cotroceni

Proiectul Cotrocenilor referitor la Comunitatea Nationala de Informatii prevede ca noua structura sa fie condusa de un director, subordonat in mod direct sefului statului. In coordonarea acestuia se va afla Colegiul Comunitatii, Comitetul consultativ si Oficiul planificare si evaluare strategica.

Potrivit proiectului, directorul va fi consilier prezidential, membru CSAT, si isi va exercita atributiile sub autoritatea si controlul presedintelui Romaniei. El va avea acces la toate informatiile referitoare la securitatea nationala si, mai mult decat atat, are calitatea de ordonator de credite in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Cat priveste Colegiul Comunitatii Nationale, acesta este format din directorii serviciilor de informatii SRI, SIE, SPP, STS, precum si sefii structurilor informative departamentale.

Este vorba despre Directia Generala de Informatii a Armatei din cadrul MApN, Directia Generala de Informatie si Protectie Interna, fostul „Doi si un sfert", condus de controversatul Virgil Ardelean, si fostul SIPA, adica Directia Generala de Protectie si Anticoruptie a Ministerului de Justitie.

In Colegiul Comunitatii de Informatii va exista si un reprezentant al Guvernului, respectiv consilierul pentru securitate nationala al primului-ministru. In lista de atributii a Colegiului figureaza, printre altele, implementarea directiilor de actiune ale Comunitatii in conformitate cu orientarile strategice fixate de CSAT.

De asemenea, Colegiul va veghea la aplicarea unitara a Strategiei de securitate nationala in domeniul activitatii de informatii, contrainformatii si securitate si va cere CSAT actualizarea legislatiei in domeniul securitatii nationale.

Comitetul consultativ, cea de-a doua structura din cadrul Comunitatii, este format din secretari de stat din ministerele de Interne, Externe, Justitie, Aparare, Finante etc.

Comitetul consultativ va avea drept sarcina sprijinirea implementarii programelor nationale de securitate, furnizarea expertizei si consultanta analitica necesara Comunitatii.

Oficiul de planificare si evaluare strategica este structura operationala permanenta a Comunitatii de Informatii. Acesta este condus de directorul Comunitatii, ajutat de un adjunct, cu rang de consilier de stat, care este si inlocuitorul sau legal.

Potrivit proiectului, directorul adjunct trebuie sa dispuna de expertiza in domeniul informatiilor de securitate nationala. Personalul Oficiului se compune din angajati permanenti si experti detasati din cadrul institutiilor ce formeaza Comunitatea de Informatii.

Cu totii elaboreaza proiectul Planului national de prioritati informative, urmareste cum isi realizeaza serviciile de informatii sarcinile ce decurg din acesta, emite avertismente timpurii asupra amenintarilor directe si indirecte, de orice tip, la adresa securitatii nationale.

Totodata, Oficiul colecteaza si gestioneaza reactiile beneficiarilor legali la produsele analitice curente si evaluarile pe care acesta le intreprinde.

In plus, analizeaza proiectele de acte normative in domeniul securitatii nationale, in vederea fundamentarii avizului CSAT si asigura secretariatul tehnic pentru nevoile Comunitatii de Informatii.

Frunzaverde, posibilul director al Comunitatii de Informatii

Numele care se vehiculeaza, in prezent, la Palatul Cotroceni, pentru ocuparea functiei de director al Comunitatii de Informatii, este cel al vicepresedintelui PD, Sorin Frunzaverde.

In cazul in care ar fi desemnat sa conduca noua structura a serviciilor de informatii, Frunzaverde ar deveni, dupa cum cere textul proiectului, consilier prezidential pentru informatii.

In acest moment, postul de consilier prezidential din cadrul Departamentului Securitatii Nationale este vacant, dupa ce, in luna decembrie a anului trecut, Vasile Blaga a renuntat la aceasta functie in urma numirii ca ministru al Administratiei si Internelor.

Cum pana la aceasta ora, presedintele Traian Basescu nu a gasit consilierul prezidential potrivit, de departamentul in cauza s-a ocupat consilierul de stat Constantin Degeratu.