"Eu sunt independent". "Ba eu sunt mai independent". "Da' tu ai luat bani de-acolo". "Ei si ce, tu n-ai luat de dincolo?" - Cam asa ar decurge o discutie intre doua ziare din Romania, daca acestea ar deveni personaje de poveste.

Independenta, verticalitatea, profesionalismul, deontologia, buna credinta - au devenit temele preferate de discutie ale celor care vor sa demonstreze ca sunt cele mai curate emanatii ale presei romanesti.

Dupa 15 ani de existenta pasnica, presarata foarte rar cu cate o injuratura slobozita printre dinti, ziaristii au ajuns la concluzia ca presa romaneasca nu-i mai incape pe toti la un loc. Iar tonul l-au dat liderii de opinie, o parte din ei dupa ce s-au dezis de crezurile din urma cu doar cativa ani.

Inaltimea de la care a privit "Evenimentul zilei" pana acum cateva zile a facut greu digerabil un esec rasunator, venit tocmai in momentul in care se declara "un ziar mai bun".

Calitatea execrabila a unui material considerat indeajuns de important sa deschida ziarul a starnit uluire.

Singurii in stare sa reactioneze pe masura, in ziua aparitiei, au fost pesedistii, pregatiti oricand pentru misto ieftin la adresa celor ce guverneaza.

Iar galceava nascuta in jurul scandalului provocat de "Evenimentul zilei" nu face altceva decat sa scoata la suprafata, in vazul oricarui doritor, lupta pentru supravietuire intr-o presa si asa umflata cu pompa.

Dezbateri televizate cu minti luminate care vorbesc despre cat de atipica e situatia de pe piata presei romanesti, cu zeci de cotidiane nationale, ar fi potrivita doar daca n-ar avea loc tocmai in trustul care scoate publicatii pe banda rulanta, de dragul de a-si putea plati toate politele.

Iar catatarea celor cu deficit de imagine pe o bula de scandal nu poate demonstra decat ipocrizie.

Dupa ani de zile de publicat advertoriale pe post de stiri obiective, de "dezvaluiri senzationale" care nu s-au confirmat niciodata, de ignorat stiri doar pentru ca "nu dau bine pentru.....", de schimbat macazul in vazul tuturor, doar pentru ca s-a schimbat barca politica, presa s-a trezit vorbind despre deontologie.

Si ce poate fi mai placut decat sa emiti judecati de valoare dind cu piciorul in cel cazut in genunchi...

Intr-o lume in care totul a fost aproape incremenit timp de 15 ani, in care s-a instalat blazarea si suficienta, e greu sa accepti ca-ti suna ceasul. Si, in cadere, incerci sa tragi dupa tine orice dusman pe care l-ai avut in viata.

Unii se bazeaza pe banii pe care-i au in spate, altii pe sustinere politica, altii pe scuze, altii pe interesele de grup. Mai sunt si unii care se sprijina pe oameni-brand. Dar procesul de decantare a inceput.

Cititorul de presa va demonstra si el cata rabdare mai are cand vine vorba despre balacareala dintre ziaristi. Va strange din dinti sau nu, batalia din acest an are toate sansele sa-i fie de folos. Si e sigur ca si presa va invinge. Dar care?